Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma

Šimonović: Stranke treba odvratiti od "obijesnog parničenja"

ivan šimonović
Arhiva VL
27.04.2010.
u 15:43

Dio nesavjesnih stranaka koristi sud kao sredstvo odgode plaćanja, kupujući vrijeme i ekonomski iscrpljujući stranku koja je u pravu. Tako zdrave subjekte vuku u provaliju.

- Na trgovačkim sudovima potrebno je naći način da se stranke odvrate od "obijesnog parničenja" jer je i u krizi zabrinjavajući priljev predmeta. Dio nesavjesnih stranaka koristi sud kao sredstvo odgode plaćanja, kupujući vrijeme i ekonomski iscrpljujući stranku koja je u pravu. Tako zdrave subjekte vuku u provaliju - istaknuo je ministar pravosuđa Ivan Šimonović jedan od gorućih problema pravosuđa.

Na radnom ručku s predstavnicima HUP-a, na kojem je tema bila "kako pravosuđe može pomoći hrvatskom gospodarstvu", Šimonović je prvi put je predstavio "mini reformu" pravosudnog sustava koju kani provesti kao dio programa gospodarskog oporavka.

Problem inflacije parnica na trgovačkim sudovima ministar pravosuđa kani riješiti povećanjem pristojbi te bi stranke koje izgube parnicu morale, osim troškova postupka, platiti i dodatne pristojbe.

Dio akcije je i poticanje na mirenje kao brže i jeftinije rješenje od sudskih postupaka. Šimonović najavljuje i smanjenje broja trgovačkih sudova na ukupno četiri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Visoki trgovački sud odsad će moći samo jednom ukinuti odluku trgovačkog suda, a drugi put morat će sam donijeti pravorijek. Time će, kaže, izbjeći "ping-pong" VTS-a i trgovačkih sudova.

Među top-problemima su i nagomilani predmeti stariji od tri godine, ponajprije na Općinskom sudu u Zagrebu i trgovačkim sudovima.

Na Općinskom sudu u Zagrebu "zaglavljeno" je 50 posto neriješenih parničnih postupaka. Za razliku od nekih mišljenja, moja je prosudba da ondje imamo dovoljno sudaca, ali se ne koriste dovoljno razborito. No, nedostaje sudskih savjetnika i zapisničara, čije su plaće puno niže od sudačkih. Njihov ćemo broj povećati, što će i sucima omogućiti brže rješavanje postupaka

Kao dio "akcijskog plana" predlaže i delegiranje predmeta okolnim općinskim sudovima i "specijalcima", posebno motiviranim sucima koji žele ostvariti pozitivne rezultate, a ne rade u blizini Općinskog suda u Zagrebu. Oni bi dokumentaciju pripremali na svojim sudovima, a potom bi kraće boravili u Zagrebu, gdje bi održavali ročišta.

Najavljuje i smanjenje troškova za otvaranje stečajeva te izmjenu Ovršnog zakona i uvođenje javnih ovršitelja koji bi rasteretili sudove, kao što su to nekoć napravili javni bilježnici. Izmijenit će, kaže, i Zakon o sudskom registru i vrijeme potrebno za otvaranje tvrtke smanjiti na sate. Našem pravosuđu i gospodarstvu prilagodit će se i institucija osobnog bankrota.

Komentara 5

YO
yohana
16:29 27.04.2010.

eto konacno da nesto cujemo i od ministra.kada bi svi ministri radili i imali pregled u svoje resurse i drzava bi bolje funkcionirala.zato su i placeni.

OB
-obrisani-
17:06 27.04.2010.

27.04.2010. u 16:29h yohana je napisao/la: eto konacno da nesto cujemo i od ministra.kada bi svi ministri radili i imali pregled u svoje resurse i drzava bi bolje funkcionirala.zato su i placeni. ??????? A po čemu ti misliš da ovajaj radi i ima pregled u svoje resurse ? I što je to tako velebnog i korisnog napravio od 2008. kada je imenovan za ministra ?

OB
-obrisani-
18:43 27.04.2010.

Ovaj Šimonović mene jako rastužuje. Prosto zato jer ima potencijal biti zaista dobar ministar, ali ne u ovakvoj vladi i u ovakvom politički upravljanom pravosuđu. Tako imamo korumpirano sudstvo koje često presuđuje na osnovu lažnih ili apsurdnih činjenica, koje štiti svoje poput ustavne sutkinje Banićke ili one kojoj sam zaboravio ime a koja ne vidi ništa sporno da sudi u procesu svome mužu i koja prolazi bez ikakvih posljedica pred DSV-om, ili pak suca Lozinu za USKOK-ovog suca, ili pak smantanu Omejec koja zaboravlja pozivnicu za inauguraciju premda je ključna osoba u proceduri. Ali jebe se Šimonovića za sve to i za to što mu pijani Šeks de facto upravlja resorom, njemu je važna jedino njegova karijera, a za odgovornost za stanje u pravosuđu i sramotu koja mu ona nosi njega uopće nije briga. Jedino se malo crvenio kad su mu uhvatili kuma, pitam se zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije