Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Riječki sud vraća sve negativne presude za konvertirane kredite na ponovni postupak

Riječki Županijski sud zaključio je kako sklapanjem aneksa nije nestao pravni interes tužitelja za utvrđenje njihovih prava, a nije došlo do obnove niti do restitucije na temelju ništetnih odredaba
15. listopada 2019. u 09:43 3 komentara 2414 prikaza
Franak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Riječki Županijski sud donio je još tri rješenja o vraćanju negativnih presuda za preplaćene iznose iz konvertiranih kredita natrag na prvostupanjske sudove, na ponovno odlučivanje.

Ilustracija Nakon revizije Analizirali smo odluku Vrhovnog suda: Ovo su ključna pitanja u slučaju Franak

Time se nastavlja cijeli niz pozitivnih odluka vezanih za konvertirane kredite i prava potrošača na restituciju, odnosno potpuno obeštećenje na temelju utvrđenih ništetnih ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi, izvijestila je Udruga Franak.

Riječki Županijski sud zaključio je kako sklapanjem aneksa nije nestao pravni interes tužitelja za utvrđenje njihovih prava, a nije došlo do obnove ni do restitucije na temelju ništetnih odredaba. Glavni razlog konverzije bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem EURO dužnika, a ne konvalidiranje ništetnih ugovornih odredaba ili restitucija na temelju ništetnih odredaba, smatra sud.

Navode i kako se primjena konverzije širi na izvanugovorne obveze između ugovornih strana, a takva izvanugovorna obveza jest i obveza banaka da vrati preplaćeni novac.

Franak Dužnici mogu tražiti povrat Vrhovni sud odbio banke – konačna pobjeda Franka

Vještačenjem se mora utvrditi razlika koja nije konverzijom vraćena, jer konverzijom nije utvrđeno je li restitucija izvršena potpuno ili samo djelomično.

U međuvremenu i niži sudovi donose presude kojima se utvrđuju preplaćeni iznosi na temelju ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjene kamatne stope, pa je tako ovih dana Općinski sud u Osijeku donio presudu protiv RBA banke na ukupni iznos od 53.000 kuna plus zatezne kamate u kreditu od 25.000 švicaraca te protiv Addiko banke na 78.000 kuna plus zatezne kamate u kreditu od 45.000 švicaraca. Potrošače su zastupali odvjetnik Tomislav Bogdan u prvome sporu te odvjetnica Sanda Pašuld u drugome sporu.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • bankarica:

    Sve osim ništetnosti cijelog ugovora je kupovanje vremena bankarima i dalje naplata temeljem ništavog. Netko će kada tad morati odgovarati za pljačku građana putem banaka.

  • Wolpertinger:

    Nema ,,microgrizliya,, da nam malo pojasni ovu tematiku!

  • sveznam1:

    pomirite se s cinjenicom da pravni sustav ne postoji,ako najvazniji segmet drustva ne postoji ,ne postoji ni drzava