Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnici mogu tražiti povrat

Vrhovni sud odbio banke – konačna pobjeda Franka

Franak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 13:08

Odluku je prokomentirao saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić: Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krive su za nezakonito nepošteno postupanje

Vrhovni sud odbio je revizije banaka u kolektivnom postupku koji su vodili Udruga Franak i Potrošač. To je konačan pravorijek nakon kojeg dužnici u švicarcima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

Odluku je prokomentirao saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić:

Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krive su za svoje nezakonito nepošteno postupanje. To znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite mogu mirno bez nervoze na sudovima tražiti svoj novac. Ne treba žuriti, vremena ima sve do 2023. godine. U međuvremenu će Vrhovni sud RH morati donijeti još nekoliko važnih odluka, a prije svega odluku o tome je li ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan, a u tome slučaju restitucija je za potrošače čak i do 100% veća nego restitucija kamata i razlike tečaja. Pokrenut ćemo novi val tužbi i očekujem da do kraja 2022. tužbi bude ukupno više od 100.000. Ja ću pokušati izgurati zakonsko rješenje za izvansudsku restituciju. Osim toga, prijavit ću svih osam banaka kazneno jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time i utjecale na manji BDP posljednjih deset godina za poneki postotak. Oštetile su i građane i državu. Sada nam slijedi afirmacija ništetnosti CHF ugovora, a nadam se i da će Vrhovni sud RH promijeniti svoj zastarjeli stav o zastarama potraživanja koji je u suprotnosti s pravom EU. Prema pravu EU, ako se utvrdi nepoštenost ugovornih odredaba, zastare potraživanja ne smije biti. Očekujem u konačnici da će banke u sljedećim godinama platiti ukupno 15 milijardi kuna oštećenim potrošačima.

Presudu komentirala i Hrvatska udruga banaka

"Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini. VSRH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita.

VSRH se u ovoj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju.
U vezi toga VSRH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni", pripćili su iz HUB-a.

Više o presudi može se pronaći ovdje.

Ključne riječi

Komentara 48

ČR
črnamatizemla
13:25 17.09.2019.

jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva na desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time i utjecale na manji BDP unazad 10 godina za poneki postotak. Oštetila su i građane i državu. --- da jesu i to cijelo vrijeme tvrdim, u konačnici treba odgovarati i onaj tko je trebal kontrolirati banke i spriječiti očito zelenašenje i unazadil hrvatsko gospodarstvo koliko i privatizacijski meštri - HNB i tadašnji guverner(i).

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:48 17.09.2019.

A sada bi neki političari trebali vratiti bankama proviziju!

Avatar nekakav
nekakav
13:23 17.09.2019.

ja bih bio presretan da se utvrdi ništetnost valutne klauzule! to će značiti da su svi krediti koje je država uzimala kod domaćih banaka, a bila je denominirana u eurima, dolarima, francima, biti... ništetni! glavno pitanje nije kako će i kolko ljudi dobiti povrat više uplaćenih sredstava, nego kako će ubuduće banke dijeliti kredite. sve ovo državno pumpanje novca u financijski sustav u europi i americi, će doći na naplatu. negativne kamate na posuđeni novac?!!! jel vama jasno da situacija da vi držite u banci novac, štedite, a kamata vam je skoro pa nula?! država je bankama pustila stotine milijardi dolara/eura, banke sad nude kredite tim istim državama po negativnoj kamati... situacija koju normalna ekonomija ne može ničime pojasniti niti opravdati. ovo kod nas sa frankom... ako ćemo početi gledati da je tečaj neke valute nešto što mora biti vječno tako, onda imamo problem. veliki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije