Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud odbio banke – konačna pobjeda Franka

Odluku je prokomentirao saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić: Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krive su za nezakonito nepošteno postupanje
17. rujna 2019. u 13:08 48 komentara 14802 prikaza
Franak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vrhovni sud odbio je revizije banaka u kolektivnom postupku koji su vodili Udruga Franak i Potrošač. To je konačan pravorijek nakon kojeg dužnici u švicarcima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

Švicarci Udruga Franak: Pravomoćno: Ništetne promjene kamatnih stopa, banka mora vratiti 50.000 kn

Odluku je prokomentirao saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić:

Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krive su za svoje nezakonito nepošteno postupanje. To znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite mogu mirno bez nervoze na sudovima tražiti svoj novac. Ne treba žuriti, vremena ima sve do 2023. godine. U međuvremenu će Vrhovni sud RH morati donijeti još nekoliko važnih odluka, a prije svega odluku o tome je li ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan, a u tome slučaju restitucija je za potrošače čak i do 100% veća nego restitucija kamata i razlike tečaja. Pokrenut ćemo novi val tužbi i očekujem da do kraja 2022. tužbi bude ukupno više od 100.000. Ja ću pokušati izgurati zakonsko rješenje za izvansudsku restituciju. Osim toga, prijavit ću svih osam banaka kazneno jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time i utjecale na manji BDP posljednjih deset godina za poneki postotak. Oštetile su i građane i državu. Sada nam slijedi afirmacija ništetnosti CHF ugovora, a nadam se i da će Vrhovni sud RH promijeniti svoj zastarjeli stav o zastarama potraživanja koji je u suprotnosti s pravom EU. Prema pravu EU, ako se utvrdi nepoštenost ugovornih odredaba, zastare potraživanja ne smije biti. Očekujem u konačnici da će banke u sljedećim godinama platiti ukupno 15 milijardi kuna oštećenim potrošačima.

Presudu komentirala i Hrvatska udruga banaka

"Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini. VSRH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita.

VSRH se u ovoj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju.
U vezi toga VSRH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni", pripćili su iz HUB-a.

Više o presudi može se pronaći ovdje.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • črnamatizemla:

  jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva na desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time i utjecale na manji BDP unazad 10 godina za poneki postotak. Oštetila su i građane i državu. --- da jesu i to cijelo ... prikaži još! vrijeme tvrdim, u konačnici treba odgovarati i onaj tko je trebal kontrolirati banke i spriječiti očito zelenašenje i unazadil hrvatsko gospodarstvo koliko i privatizacijski meštri - HNB i tadašnji guverner(i).

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  A sada bi neki političari trebali vratiti bankama proviziju!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ja bih bio presretan da se utvrdi ništetnost valutne klauzule! to će značiti da su svi krediti koje je država uzimala kod domaćih banaka, a bila je denominirana u eurima, dolarima, francima, biti... ništetni! glavno pitanje nije kako će i ... prikaži još! kolko ljudi dobiti povrat više uplaćenih sredstava, nego kako će ubuduće banke dijeliti kredite. sve ovo državno pumpanje novca u financijski sustav u europi i americi, će doći na naplatu. negativne kamate na posuđeni novac?!!! jel vama jasno da situacija da vi držite u banci novac, štedite, a kamata vam je skoro pa nula?! država je bankama pustila stotine milijardi dolara/eura, banke sad nude kredite tim istim državama po negativnoj kamati... situacija koju normalna ekonomija ne može ničime pojasniti niti opravdati. ovo kod nas sa frankom... ako ćemo početi gledati da je tečaj neke valute nešto što mora biti vječno tako, onda imamo problem. veliki.