Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodogradilišta

Radnici 3. maja žele upravljati svojim škverom na pet godina

prosvjed 3. maj
Goran Kovačić/Pixsell
30.03.2010.
u 09:39

Ako drugi krug privatizacije propadne, radnici žele da im država da škver na probni rok od pet godina, a ako ne poprave njegovo poslovanje, povući će se bez ikakvih pritužbi.

Radnici predstavnici u nadzornim odborima brodogradilišta 3. maj Roland Sušanj i Nikša Moreti osmislili su plan što i kako dalje sa škverom ako i drugi krug privatizacije propadne. Plan, za koji se radnici nadaju da će ga Vlada barem razmotriti, jest da se brodogradilište da njima na upravljanje na rok od pet godina. Tim ljudi koji bi zaposleni sami među sobom izabrali imao bi obvezu da u tih pet godina 3. maj dovede na razinu uspješnog poslovanja, poput one koju imaju sva druga brodogradilišta istog tipa u Europi i uz iste one potpore koje EU daje svojim navozima. Rad bi kroz to vrijeme nadzirala država koja bi u svakom trenutku mogla razvrgnuti dogovor ako utvrdi da rezultati ne vode ostvarenju cilja.

Ako bi, pak, radnicima uspjelo u tom razdoblju ostvariti pozitivne poslovne rezultate, država bi im darovala većinski paket dionica, stoji u planu radnika. Ako ne uspiju, država može učiniti što god želi s brodogradilištem s time da se radnici ovaj put neće protiviti bilo kakvoj odluci Vlade. Za sada su otkupljene samo dvije ponudbene dokumentacije za 3.maj, no slično je bilo i u prvom krugu privatizacije, a ponude nisu stigle.

Inače, 3. maj, uz Uljanik, trenutačno ima najbolju financijsku bilancu od svih brodogradilišta. Nakon obeštećenja od države za isknjiženo pomorsko dobro u iznosu 3,2 milijarde kuna, riječko brodogradilište ima kapital od oko milijardu kuna budući da ima gubitak iznad temeljnog kapitala od 2,2 milijarde kuna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije