Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJNEIZVJESNIJA GODINA

Otkrivamo kakve su božićnice po hrvatskim tvrtkama: Kod nekih stimulacija od 10.400 kn!

Građani Rijeke na dan najvećeg broja oboljelih nose zaštitne maske i posjećuju terase kafića
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
08.12.2020.
u 15:14

Božićnice su zasad najsigurnije trgovini “špecerajem” i higijenskim proizvodima, prehrambenoj industriji, bankarstvu, državnim i javnim službama

Nikad neizvjesnija godina u poslovanju “ukrast” će božićnice, a možda i posao radnicima u brojnim tvrtkama koje u pandemiji kroronavirusa otežano posluju ili im je novi krug lockdowna ponovno zaključao vrata.

U Heinekenu 3000 kn

– Ma ja bih se i odrekla božićnice kad bih znala da ću do kraja godine barem posao zadržati – kaže nam Marija B. (podaci u redakciji), zaposlenica jednog zagrebačkog kafića, u kojem se nadaju kako će od 21. prosinca ipak olabaviti mjere Stožera. No čini se kako se iz dana u dan sa sve više pesimizma primičemo božićnom stolu, čemu je dokaz i istraživanje portala MojPosao kako se čak 36% hrvatskih građana (a anketa je rađena prije novog lockdowna, op. a.) boji da će zbog krize izazvane COVID-19 ostati bez posla, dok je lani, podsjetimo, tako mislilo 18% zaposlenih.

Za razliku od ugostitelja, hotelijera... za koje “ne da nema božićnica, nego im dolazi antibožić”, kako je ovih dana ustvrdio predsjednik Udruženja ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, božićnice su zasad najsigurnije trgovini “špecerajem” i higijenskim proizvodima, prehrambenoj industriji, bankarstvu, državnim i javnim službama. Fortenova grupa i njezine operativne kompanije i ove će godine zaposlenicima isplatiti božićnice do 1700 kn i dar djeci od 400-600 kn, sukladno mogućnostima svake od njih – ukupno oko 40 milijuna kuna, tvrde iz Fortenove. U Konzumu, primjerice, na koji od tog kolača otpada gotovo 16 milijuna kuna – 1500 kuna po zaposleniku. Toliko će dobiti i radnici Lonie.

– Dio najboljih radnika, poslovođe godine, voditelji službi..., bit će i dodatno nagrađeni u iznosu koji bismo mogli definirati i kao trinaestu plaću – rekao je glavni izvršni direktor Drago Munjiza. U Sparu su božićnice 1600 kuna, a u Kauflandu sve na nerukovodećim radnim mjestima i ove godine očekuje poklon-kartica u iznosu od 1800 kuna, božićni poklon-paket te poklon-paketići za djecu za Sv. Nikolu i 200 kuna za svako dijete prijavljeno na poreznoj kartici. Atlantic grupa, odgovaraju, unatoč izvanrednim okolnostima poslovanja, kraj 2020. dočekuje s uspjehom te će u skladu s rezultatima isplatiti 2500 kuna božićnice. Podravka je tijekom ove godine zbog povećanog doprinosa i angažmana te dobrih poslovnih rezultata već tri puta nagrađivala svoje zaposlenike s po 1000 kuna, a božićnica će biti 1500 kuna plus dar za djecu od 600 kuna. Isti iznos božićnice isplaćuje i Grupa Pivac (MI Braća Pivac, PPK i MI Vajda), a svi zaposlenici dobit će i poklon-pakete proizvoda te prigodne pakete za djecu. Franck osigurava 1200 kuna neto božićnice, a Heineken 3000 kuna i paket tvrtkinih proizvoda zaposlenicima. Više-manje svi osiguravaju i darove za djecu od 300 do 600 kuna, a po 1000 kuna božićnice Dukat, Pevex i Prima grupa.

DM bez konkurencije

Najpoželjniji hrvatski poslodavac DM radnicima isplaćuje stimulaciju u visini prosječne mjesečne plaće, koja je ove godine 10.400 kuna, a dobivaju i darovnu karticu s 1650 kuna te dar za djecu. HT daje 1200 kuna, a u bankarskom sektoru RBA 1500, a Erste banka 1000 kuna plus dodatnih 1800 kuna u Erste zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond.

– Svim poslodavcima važno je da su njihovi zaposlenici zadovoljni i kad god je to ranije bilo moguće te kad su porezna rasterećenja išla u tom smjeru, članovi HUP-a povećavali su prigodne nagrade radnicima. Ipak, treba imati na umu da se nalazimo usred jedne od najvećih gospodarskih kriza u posljednjih 25 godina i da zbog njezinih posljedica neće svi poslodavci imati priliku isplatiti božićnice i s njima moramo biti solidarni. Sada je prioritet sačuvati svako radno mjesto i preživjeti pandemiju za koju se svi nadamo da će trajati što je kraće moguće – rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić. U državnim i javnim službama, gdje su božićnice osigurane kolektivnim ugovorima, nema pak straha.

– Državnim službenicima i namještenicima ove će se godine isplatiti nagrade za božićne blagdane od 1500 kuna, a toliko će isplatiti i pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave – ističe Marija Dill Bračić, glavna tajnica SDLSN-a RH. Hrvatske šume isplatit će 1250, HAC 1000, HŽ Infrastruktura 1200, HEP 2300, Ina 2500 kuna...

1. Grad Zagreb svojim zaposlenicima isplaćuje 1250 božićnice, a Osijek 1000 kuna. Grad Rijeka već godinama ne isplaćuje božićnice

2. Vlada i sindikati javnih službi nedavno su se dogovorili o božićnici u 2020. od 1500 kuna te za osnovicu plaće veću 4% od 1. siječnja 2021.

3. Da su lokalni izbori blizu, govori i rast božićnica umirovljenicima. Mali Lošinj daje do 1000 (lani 100), Gospić do 600, Trogir, Osijek i Vinkovci do 400 kuna

Komentara 22

ST
stefj
16:12 08.12.2020.

Ove godine opet 2 Božića, više nego ikada do sada. Jedan u sigurnosti i blagostanju javih struktura i jedan za privatni sektor s neizvjesnom budućnošću... Nikada do sada nije bilo jasno kao danas da je javna služba iznad svega i da se njima udovoljava pod svaku cijenu, a privatni sektor je tu za cijeđenje do zadnje kapi krvi. Nikada prije nije bilo jasno koliko je nepoželjno poduzetništvo kod nas, koliko su poduzetnici smatrani građanima drugog reda i koliko se ide na devastaciju tog sektora.... Od 40 milijardi novog zaduženja skoro sve je otišlo na javni sektor, a čak nije niti isplaćeno 12.5 milijardi koje je dobiveno za pomoć privatnom sektora od EU-a, već od toga samo 7 milijardi... I od tih 7 milijardi dobar dio je otišao na tvrtke u vlasništvu lokalnih i javnih struktura...

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
18:38 08.12.2020.

gospodarstvo na koljenima, a Hdz uzima novac poreznih obveznika i distribuira ih javnom sektoru da bi namirio biračko tijelo i kupovao socijalni mir! srmotno - fuj -pljuc!

HE
Herceg
15:39 08.12.2020.

Trgovine su smrt u jednoj drzavi,zašto DM nije napravio neku tvornicu parfema gdje desetak ljudi radi i to izvozimo u Njenačku,oni su stvorili sebi tezište da bi svoje proizvode plasirali diljem EU,a sve tvornice u Njenačkoj?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije