Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Pretvaranjem kuće u 'zelenu' štedite i do 90% energije

ilustracija uštede na struji
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.02.2014.
u 11:04

Na pitanje odgovara Božena Torbarina, direktorica centra za individualne klijente poslovnice Zagrebačke banke u Sesvetama

P: Naslijedio sam od roditelja obiteljsku kuću staru 50 godina. Želio bih se s obitelji preseliti u nju, no prije toga potrebno ju je renovirati.

Želim da djeca imaju ugodan prostor za odrastanje, ali i da smanjimo troškove režija. Nemam ušteđevinu i morao bih posuditi novac za tu investiciju. Postoje li za takvu namjenu neki povoljni krediti, za obnovu ili energetske uštede, pita Marko iz Koprivnice

O: Potrošnja energije za grijanje i hlađenje kuća bez toplinske izolacije kreće se oko 320 kWh po četvornom metru. Kuće sa standardnom izolacijom troše između 100 i 150 kWh po četvornom metru, a niskoenergetske oko 40 kWh. Stoga vam savjetujemo da svakako promislite o obnovi kuće prema niskoenergetskim standardima, a ovisno o odabranom stupnju obnove, u tom su slučaju moguće uštede i do 90 posto energije.

Prije poduzimanja daljnjih koraka, sa svojim bankarom provjerite kakva vam je kreditna sposobnost, koliki maksimalan iznos kredita možete dobiti, i razmislite koji vam je rok otplate financijski prihvatljiv. Tako ćete dobiti jasnu gornju granicu ukupnog iznosa investicije u koju se upuštate. Za početak vam savjetujemo provođenje energetskog pregleda obiteljske kuće iz kojeg će biti vidljiva trenutačna potrošnja, a stručnjak će vam savjetovati i mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti. Troškove energetskog certifikata možete financirati iz kredita.

Sljedeći je korak pronaći kvalitetnog izvođača i dobavljača građevinskog materijala, za što vam savjetujemo da proučite listu članova Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Od njih možete zatražiti troškovnik koji je jedan od osnovnih dokumenata za odobrenje kredita. Ako se odlučite za standardnu energetsku obnovu, za prosječnu obiteljsku kuću od oko 120 metara četvornih bit će vam potrebno oko 150.000 kuna uz prosječan rok povrata investicije iz ušteda na troškovima energenata za otprilike šest godina.

Kod potpune niskoenergetske obnove na pasivni standard bit će vam potreban dvostruko veći iznos, uz razdoblje povrata od 11 godina (prosječni podaci prema Programu energetske obnove stambenih zgrada Ministarstva graditeljstva). Ako biste kreditirali cjelokupan iznos potrebne investicije od ukupno 150.000 kuna na 15 godina, uz trenutačno važeću promjenjivu kamatnu stopu od 5,31 posto godišnje, anuitet će iznositi 1210 kuna.

Savjetujemo vam i da se raspitate namjeravaju li vaš grad ili županija raspisati natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Tako možete ostvariti povrat određenog iznosa uloženog u obnovu.

>>Sudskim putem možete zatražiti promjenu ugovora

>>Pale rate kredita zbog niže nacionalne referentne stope

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije