Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Petrokemija će odsad kupovati jeftiniji plin

Petrokemija (1)
Zarko Basic/PIXSELL
12.04.2013.
u 19:55

Ugovor Ine i Petrokemije o povoljnijoj cijeni plina, koji kutinska tvrtka najviše troši ljeti, efekt je liberalizacije domaćeg tržišta plina

Hrvatska naftna kompanija Ina i kutinska Petrokemija sklopile su novi dogovor o opskrbi plinom. Riječ je o aneksu postojećeg ugovora, a koji bi trebao trajati do kraja 2014. godine. Kako se navodi u kompanijskom priopćenju, Petrokemija i Ina dogovorili su povoljnije uvjete opskrbe sukladno trenutačnoj situaciji na tržištu. Postojeći dvogodišnji ugovor o opskrbi bio je potpisan za razdoblje do kraja 2013. godine, dok je ovim aneksom dogovorena isporuka od otprilike 523 milijuna prostornih metara prirodnog plina u 2013. godini, a za sljedeću godinu predviđa se isporuka od otprilike 300 milijuna prostornih metara plina.

Količine ugovorene za 2014. godinu čine značajni dio potreba Petrokemije te istovremeno omogućavaju dodatnu fleksibilnost Ini i Petrokemiji da reagiraju na eventualne promjene na tržištu plina. Iako ni jedan od partnera ne želi otkriti konkretne podatke o dogovorenoj cijeni plina, može se pretpostaviti da je ona niža od cijene koju je Petrokemija dosad plaćala Ini. Novi ugovor može se smatrati još jednim efektom liberalizacije domaćeg tržišta plina.

Taj dolazak novih opskrbljivača Petrokemija je već iskoristila potkraj prošle godine sklapajući vrlo povoljan ugovor s ruskim Gazpromom. Dolazak konkurencije stoga je vjerojatno utjecao i na korekciju dogovorene cijene s Inom, posebno s obzirom na specifičnu ulogu koju Petrokemija uživa na domaćem tržištu. Naime, osim što je riječ o  jednom od najvećih potrošača, specifikum Petrokemije jest da posluje anticiklički, odnosno najviše plina troši ljeti kad je ukupna potrošnja manja.

>>Direktor GTG-a: Cijenu grijanja smo povećali zbog skupljeg plina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije