Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesmetano poslovanje

On line predaja dokumentacije spas za građane i poduzetnike u ovom nepredvidivom razdoblju

Fina
Foto: Shutterstock
14.04.2020.
u 11:08

Fina omogućila predaju dokumentacije za pristup i korištenje svojih usluga putem online servisa

Travanj je ove godine za mnoge Hrvate počeo totalno neočekivano, bez šala i podvala, u svojim domovima, čekajući nove vijesti oko situacije u kojoj smo se našli. Većina građana je planove za Uskrs i stari godišnji odmor zamijenila maštanjima o prvom danu povratka u normalu. Pa ipak, poduzetnici su rijetka kategorija koja nema odmora, čak i u ovakvim situacijama, što zbog novonastale situacije zbog suzbijanja širenja koronavirusa, što zbog vrste posla. I dok nekima ova situacija služi za odmor i radove po kući, poduzetnicima znači veliku promjenu, pogotovo onima koji posluju s državnim tijelima.

U ekonomskim prilikama, tj. neprilikama poput ove u kojoj se nalazimo, zahtjevi potrošača se uvelike mijenjaju, a fokus se prebacuje s luksuznih stvari na one osnovne, zdravlje i sigurnost, praktički one proizvode koje bi na Maslowljevoj hijerarhiji nalazili pri dnu piramide. Slično se događa i kod poduzetnika, piramida se praktički okrenula u odnosu na normalnu situaciju, pa su sada osnovne stvari postale glavna briga poduzetnika. Solidarnost i uzajamna briga o zdravlju postali su jedno od „glavnih oružja“ u borbi za povratak u normalu.

Dostava dokumentacije putem on line servisa

Prepoznali su to i u Fini, koja se, kao i većina drugih tvrtki svakodnevno prilagođava novonastaloj situaciji, uvodeći što je moguće više usluga koje se mogu obaviti na daljinu i ostalih mjera koje smanjuju potrebu za fizičkim kontaktom. Fina će tako, dok bude trajala izvanredna situacija izazvana pojavom koronavirusa, primati dokumentaciju za više usluga putem online servisa za predaju dokumentacije. Poslovni subjekti, ali i svi ostali građani, sada mogu veliki broj dokumenata slati putem interneta, a oni mogu biti potpisani elektronički ili vlastoručno potpisani i skenirani, ovisno o tome o kojoj se usluzi radi. Ova usluga će u konačnici velikom broju građana olakšati rad i poslovanje na daljinu, te im omogućiti da ostanu u sigurnosti vlastitog doma ili ureda, bez potrebe za odlaskom u Finine poslovnice.

Putem online servisa za predaju dokumentacije, godišnje financijske izvještaje mogu predati svi obveznici koji su ih do sada dostavljali u Finine poslovnice, uz korištenje bilo kojeg digitalnog certifikata za potpisivanje koji posjeduju, a onima koji nemaju nikakav digitalni certifikat, Fina za ovu svrhu nudi besplatno izdavanje LCP certifikata za udaljeni elektronički potpis (ePotpis u oblaku) i njegovo besplatno korištenje godinu dana. Izdavanje i preuzimanje LCP certifikata za udaljeni elektronički potpis obavlja se online, a za potpisivanje dokumentacije potrebno je imati samo pametni telefon, tablet ili računalo.

Korisnici koji već posjeduju digitalni certifikat na kriptouređaju, izdan u Fini za pristup e-servisima Fine (RGFI, WEB-BON, Registar Koncesija, e-Plaćanje, e-Blokade), mogu putem online servisa dostavljati pristupnice za e-servise Fine i punomoći za korištenje e-servisa Fine u ime drugog poslovnog subjekta. Ako uzmemo u obzir da je u jeku sastavljanje i predaja godišnjih financijskih izvještaja, ovo je sigurno jako dobra vijest za one koji trebaju punomoći.

Jeste li i Vi e-Građanin? Možda je upravo ovo vrijeme idealno da postanete.
Sustav e-Građani više nije novost, a mnogi građani su prepoznali prednost koji nudi veliki broj javnih e-usluga koje mogu uštedjeti vrijeme jer ne trebaju odlaziti u brojne institucije. Ovih je dana omogućena nova Finina usluga, e-Blokade, putem koje građani mogu vidjeti i preuzeti podatke iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje, kao i slike dokumenata osnova za plaćanje, koje su evidentirane u Fini. Za pristup sustavu možete koristiti neku od vjerodajnica koju već možda posjedujete (Finine vjerodajnice, vjerodajnice banaka - mToken, čitač kartice, token, mobilni token #withKEY, elektronička osobna iskaznica (eOI) i druge). Ako nemate niti jednu vjerodajnicu, izdavanje vjerodajnice ePASS možete zatražiti putem Fininog online servisa.

Ako trebate sudjelovati u postupcima provođenja prodaje nekretnina i pokretnina elektroničkom javnom dražbom, putem online servisa sada možete dostavljati zahtjeve u servisu e-Dražba kao i zahtjeve za registraciju na servis.

Trebate li podatke o upisanim opterećenjima, pravima ili zabranama na pokretninama, dionicama, udjelima i poslovnim udjelima, možete ih dobiti slanjem zahtjeva za izdavanje podataka iz Upisnika založnih prava putem spomenutog online servisa.

Mudra izreka kaže „svako zlo za neko dobro, stoga probajte iskoristiti sve prednosti koje vam se pružaju, čak i u ovakvoj situaciji. Ukoliko već niste, sada je idealna prilika da uvedete e-račune u svoje poslovanje. Putem Fininog online servisa već je moguće dostaviti zahtjeve za registraciju i dodjelu prava te za otkaz usluge i ukidanje prava na servise e-Račun za poslovne subjekte i e-Račun za državu.

Ako zbog nekog razloga ipak morate ovih dana osobno doći u Finine poslovnice, primijetit ćete da je njihovo radno vrijeme prilagođeno aktualnoj situaciji, te da se u poslovnicama provodi novi način rada i poduzimaju potrebne sigurnosne mjere, u skladu s preporukama nadležnih javno-zdravstvenih ustanova, kako bi se zaštitili zaposlenici i klijenti, koji se i u ovoj izvanrednoj situaciji oslanjaju na Finine usluge. 

Sadržaj omogućila Fina

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije