Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od HEP-a bankarima u džep 
195 milijuna kuna, državi mrvice

Državi 3000 kuna za pristojbe, Hanfi 30.000 kn za odobrenje prospekta i Zagrebačkoj burzi 150.000 kuna za izlist dionica.
07. kolovoza 2017. u 14:02 2 komentara 551 prikaza
HEP
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Eventualna prodaja dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP) u džepove domaćih i stranih bankara slila bi gotovo 200 milijuna kuna, a državi i Zagrebačkoj burzi ostale bi “mrvice”.

Analiza prije prodaje Novcem od privatizacije protiv uvoza skupe struje

Uprava HEP-a morat će pripremiti inicijalnu javnu ponudu (IPO) četvrtine dionica te kompanije. Nakon što se donese odluka o izlasku na burzu, HEP će morati odabrati pokrovitelja uvrštenja – aranžera, pojašnjavaju u neslužbenom razgovoru sudionici financijskog tržišta. S obzirom na veličinu HEP-ova IPO-a, izgledno je da bi umjesto jednog aranžera bio angažiran konzorcij domaćih i stranih banaka.

Provizija između 130 i 195 milijuna kuna

Za takve transakcije uobičajena je provizija između dva i tri posto od iznosa prikupljenog na burzi. Kako se početkom godine procjenjivalo da bi se za 25 posto HEP-a moglo dobiti 6,5 milijardi kuna, provizija bi iznosila između 130 i 195 milijuna kuna.
No, naši sugovornici upozoravaju kako bi provizija vjerojatnije bila u gornjem rasponu s obzirom na potencijalno sudjelovanje inozemnih ulagača.

Martina Dalić Ministrica Dalić 'Nije odlučeno da će se odustati od kupnje dijela Ine'

U tom bi slučaju u pripremi IPO-a trebalo angažirati i inozemne odvjetničke timove, a što bi dodatno poskupilo cijeli IPO. Dio IPO-a je i izrada prospekta uvrštenja – dokumenta sa svim informacijama potrebnima investitorima. Prospekt mora odobriti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a prema njezinu pravilniku o vrsti i visini naknada i administrativnih pristojbi, HEP bi morao platiti 30.000 kuna naknade, a državnom proračunu uplatiti 3000 kuna administrativne pristojbe. Na kraju, trebalo bi platiti Zagrebačkoj burzi uvrštenje.

– Naknada za uvrštenje na Službeno tržište iznosi najviše 150.000 kuna i u odnosu na uobičajeni ukupni trošak transakcije u biti je vrlo niska – ističe predsjednica Uprave Burze Ivana Gažić.
Krajem prošle godine HEP je držao više od tri milijarde kuna gotovine na računu, pa bi IPO bio zanemariv trošak.  

Upravna zgrada HEP-a Lidija Kiseljak IPO je važan i zbog boljeg upravljanja HEP-om, ali i oživljavanja tržišta Andrej Plenković i Predrag Štromar HDZ i HNS dogovorili Četvrtina HEP-a ide u prodaju putem IPO-a, dio će biti ponuđen radnicima Andrej Plenković Državne nagrade Premijer voli sport, pomoći će   
Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Avatar 123456
    123456:

    Da, pod vodstvom anemičnog i njegovog tima u vladi koji nemaju izbornog legitimiteta ubrzano se priprema pljačka neslučenih razmjera.

  • Avatar vlamaar
    vlamaar:

    Kad je bilo drugačije? Ja mislio da će čudotvorac Marić napraviti reda.