Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Od 85 najvećih tvrtki koje posluju u RH, 35 je u stranom vlasništvu

Biznis
Guliver/Thinkstock
23.01.2013.
u 13:02

Na listi 85 najvećih kompanija koje posluju u Hrvatskoj, 35 je u stranom vlasništvu, 29 u rukama domaćih privatnih poduzetnika dok je 21 tvrtka državna.

Na listi 85 najvećih kompanija koje posluju u Hrvatskoj, 35 je u stranom vlasništvu, 29 u rukama domaćih privatnih poduzetnika dok je 21 tvrtka državna.

Poslovni dnevnik je analiziranu listu, koja se temelji na podacima Fine za 2011. godinu i na kojoj su uvrštene tvrtke čiji je ukupni godišnji prihod premašuje milijardu kuna, dobio neslužbeno iz jedne velike domaće kompanije.

Analiza pokazuje da vodećih 85 tvrtki u Hrvatskoj uprihodi 228,7 milijardi kuna (500 najvećih uprihodi 374 milijarde kuna). Pritom od tog iznosa čak 50,1 posto ostvare prihode tvrtke u stranom vlasništvu (ili 114,5 milijardi kuna), 25,4 posto prihoda ostvare domaće privatne tvrtke (58,1 milijardi kuna) dok prihod državnih kompanija je 56 milijardi kuna.

Hrvatska je pred vratima Europske Unije i njezino će tržište biti još otvorenije i izloženije strancima. Kako na ovakvu strukturu vlasništva domaćeg gospodarstva gledaju ekonomisti? Doznajte ovdje: Hrvatska nije tajkunizirana, većinu drže strani kapital i država

Komentara 1

Avatar airbizz
airbizz
13:18 23.01.2013.

da li strane tvrtke koje rade u hrvatskoj smiju izneti sav zarađeni novac ili postoji klauzula koja kaže da dio zarade mora ostati u hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije