Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nova pravila neće se svidjeti hrvatskim tvrtkama. Boje se da će im preoteti ljude

Jeftinija radna snaga omogućavala je tvrtkama iz istočnoeuropskih članica da dobivaju poslove na zapadnom tržištu
21. ožujka 2018. u 19:30 5 komentara 12599 prikaza
Foto: Britta Pedersen/DPA/Pixsell

Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum o uvjetima rada izaslanih radnika, odnosno promjeni Direktive, koji se u znatnom dijelu neće svidjeti hrvatskim tvrtkama koje preuzimaju poslove u EU. Većinom su to građevinske tvrtke koje rade u Njemačkoj, ali i u drugim članicama EU.

Hrvatska zaostaje za EU Katastrofalno zaostajanje Hrvatska je jedina nova članica EU u kojoj su plaće niže nego 2010.

Privremeni sporazum još trebaju potvrditi stalni predstavnici država članica EU (COREPER), a nakon što promijenjenu Direktivu formalno odobre Europski parlament i Vijeće, nove će se odredbe morati primijeniti u roku od dvije godine, a ne četiri kako su tražile istočnoeuropske članice. Druga je važna promjena da izaslani radnik može raditi u drugoj državi najviše godinu dana, uz produljenje od šest mjeseci u izuzetnim slučajevima. Hrvatske su se tvrtke nadale da će izaslani radnici smjeti raditi dvije plus dvije godine. Hrvatske su tvrtke 2015. godine imale oko 39 tisuća izaslanih radnika, a ove bi godine taj broj mogao biti oko 50 tisuća. Unutar EU registrirano je oko dva milijuna radnika koji su zaposleni u jednoj članici, a rade u drugoj, najviše iz Poljske. Izaslani radnici ubuduće će dobivati jednaku plaću za jednaki rad kao i radnici država u kojima rade, uključujući sve bonuse i dodatke koji su propisani u državi u koju su upućeni, primjerice noćni rad, božićnicu, 13. plaću, uplate u obvezne fondove i slično. Sada primaju zagarantiranu minimalnu plaću, uvećanu za prekovremeni rad. Nadalje, poslodavac im mora platiti trošak putovanja, boravka i smještaja i taj trošak neće smjeti oduzimati od plaće radnika. Poslodavci će također morati osigurati pristojne uvjete smještaja za zaposlene radnike u skladu s nacionalnim pravilima. Istočnoeuropske članice dugo su se opirale promjeni Direktive, no francusko-njemački argumenti u prilog zaštite radnika na kraju su prevladali.

Zdravko Marić ‘promjene nužne’ Moody’s za bolji rejting traži reforme

Planira se uspostaviti jedinstveni portal, a dok se ne otvori takav portal, svaka država mora objaviti na svojim službenim stranicama detaljne upute o elementima koje ulaze u kategoriju primitka zaposlenih. Ako to ne učine, poduzetnici neće biti odgovorni ne uračunaju li sve bonuse upućenim radnicima. Također, izmijenjena direktiva spriječit će da poduzeća angažiraju radnike iz drugih država preko agencija za privremeno zapošljavanje te im isplaćuju niže plaće. Hrvatske tvrtke boje se da više neće biti konkurentne na stranim tržištima te da će im strani poslodavci “krasti” radnike nakon što istekne maksimalni rok u kojemu jedna osoba može biti angažirana na nekom projektu u inozemstvu. 

Brodogradnja po diktatu EU Za sanaciju triju bivših državnih škverova otišlo 2,7 milijardi kuna, novih brodova malo Prosvjed protiv društvene neodgovornosti Uprave Hrvatskog Telekoma Prosvjed ispred HT-a Radnici: Smanjuju nam plaće! Uprava: Prosječna bruto plaća u T-centrima bit će 8800 kuna kune Ekonomski institut: Sporiji rast BDP-a i u 2019.
Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • Deleted user:

    Ne znam zašto bi netko htio raditi u inozemstvu kao radnik hrvatske tvrtke. To je prošlo svršeno vrijeme.

  • bugavuga:

    Zaposliti će ljude izvan EU i stvar riješena. isto tako i Švabe

  • BakaMraz:

    Ah kakava šteta, pa sad naši poslodavci robovlasnici više neće moći kikirikijem plaćati hrvatske radnike u Njemačkoj! Kako zločesto od Merkelice i Macrona!