Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što s dugovima?

Krediti Sberbanci moraju se uredno podmirivati, nema opasnosti od mijenjanja kamata zbog promjene pravnog statusa

HNB proglasio dvodnevni moratorij na Sberbanku, klijenti dnevno mogu raspolagati s 7280 kuna
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
01.03.2022.
u 18:24

Dosad je u Hrvatskoj u prisilnoj likvidaciji ili stečaju završilo više od 30 banaka i ostalih kreditnih institucija, mnoge su u stečaju još uvijek, i nakon 20 godina

Ugovorom preuzete obveze koje klijenti imaju prema banci moraju se uredno podmirivati bez obzira na to što se događa s bankom kao pravnom osobom – odgovor je to svima onima koji po društvenim mrežama šire "protestne" meme-ove kako su uveli osobne sankcije Rusiji kroz neplaćanje rata kredita Sberbanci nakon ratne kulminacije u Ukrajini. Trenutačno, do danas u ponoć, traje moratorij na poslovanje s bankom, tijekom kojeg su "zamrznute" i obveze, a ne samo potraživanja prema banci, no istekom tog roka klijenti su dužni svoje dugove uredno platiti.  

U slučaju da banka više uredno ne posluje i promijeni joj se pravni status te završi u sanaciji, prisilnoj likvidaciji ili stečaju, kad su posrijedi dugovanja, ništa se ne mijenja, osim eventualno računa na koji će se provoditi uplate.  

Također, uvjeti kreditiranja zajamčeni su ugovorom i ne može se dogoditi da se kamatne stope, osim njihova promjenjivog dijela koji se mijenja u skladu sa zakonskim usklađivanjem s promjenjivim parametrom prema kojem su ugovorene, mijenjaju, promijeni li banka status ili vlasnika. Novi vlasnik dužan je, kao pravni sljednik, poštivati sve ugovorne obveze koje je kreditna institucija ugovorila.  

Dosad je u Hrvatskoj u prisilnoj likvidaciji ili stečaju završilo više od 30 banaka i ostalih kreditnih institucija, mnoge su u stečaju još uvijek, i nakon 20 godina. Klijenti koji su se u njima zadužili kredite su nastavili vraćati godinama nakon toga i taj novac ide u stečajnu masu iz koje se namiruju vjerovnici.  

VIDEO Sve o problemu sa Sberbankom: Što čeka klijente i što će biti s njihovim novcem?

Komentara 4

Avatar Svračak
Svračak
19:00 01.03.2022.

Svatko sam odlučuje gdje će držati svoj novac.

DU
Deleted user
19:47 01.03.2022.

Kad firma propadne, nema para tebi , ali ti njima moras dati...

DU
Deleted user
21:16 01.03.2022.

postoje tri banke: ruska, kineska i židovska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije