Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOVOLJNO NOVCA ZA ISPLATU

Marić: Svi deponenti Sberbank Hrvatska imaju svoje štedne uloge osigurane

Zagreb: Zdravko Marić obratio se medijima nakon sjednice Nacionalnog vijeća
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
28.02.2022.
u 14:24

Marić je rekao da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao "velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga", pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je na sjednici Vlada ministar financija Zdravko Marić.

"Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske", rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a zadnja je bila sanacija Jadranske banke.

Marić je ipak upozorio da je alternativni scenarij, "koji može također biti aktualan" - likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita odnosno štednje.

Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao "velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga", pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

"Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane", rekao je Marić i rekao da je, dođe li do likvidacije "Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana.

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.

Kvaliteta bilance Sberbanka Hrvatska p njegovim riječima nije upitna, ali evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB reagirali te je proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća - klijenti Sberbanka Hrvatska moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, kako je rekao,  moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.

Kada je riječ o Fortenova grupi, koja u vlasničkoj strukturi ima ruske banke, rekao je da je njezino poslovanje stabilno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije