Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključan projekt

Končar dobio posao u Grčkoj: Potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora

Končar
Foto: Končar
1/3
01.12.2022.
u 10:09

Riječ je o postrojenju instalirane snage 2x90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu „ključ u ruke'' KONČAR ugovorio 1996. godine u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002. godine, a KONČAR je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima.

Grupa KONČAR je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation - PPC) u Ateni potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj. U projektu će sudjelovati više društava Grupe KONČAR, na čelu s KONČAR - Inženjeringom (KET). U sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja, provest će se ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te učiniti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon ovog postrojenja, priopćili su iz Končara.

Ističu da je KONČAR HE Messochoru inicijalno ugovorio u razdoblju nakon završetka Domovinskog rata, u razdoblju kad je Grupa KONČAR intenzivno radila na povratku na svoja nekadašnja tržišta, a među kojima je bila i Grčka.

18.10.2022,Zagreb - James P. Womack, americki strucnjak za lean proizvodnju U posjeti tvrtke Koncar Transformatori. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Nećemo pretjerati ako kažemo da je upravo ovaj projekt tada bio ključan posebice za Inženjering, ali i za ostale tvrtke iz naše Grupe - istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Riječ je o postrojenju instalirane snage 2x90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu „ključ u ruke'' KONČAR ugovorio 1996. godine u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002. godine, a KONČAR je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima.

Međutim, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije bio u mogućnosti napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja. Stoga je, u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti.

Foto: Končar

- Malo tko je očekivao da će se to dogoditi tek nakon punih 20 godina, nakon što je KONČAR slijedom višemjesečnih pregovora s PPC-om konačno potpisao ugovor kojim se vratio na ovu hidroelektranu. Imajući u vidu stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena - navodi se u priopćenju kompanije. te dodaju da će u radu na ovoj „novoj“ Messochori, sudjelovati i članovi KONČAREVIH timova iz izvorne faze izgradnje postrojenja.

- Upravo ovakvi izazovi su u samoj srži stručnosti KONČARA, izvedbe prema posebnim zahtjevima kupaca te prilagođavanja opreme i sustava različitih generacija - zaključuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije