Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Kako je zelena bila moja dolina

20.06.2006.
u 13:50

Neki dan ponovno sam prisustvovao raspravi: koliko bi ljudi mogla Slavonija prehraniti? 5, 10, 20 milijuna, ili 70 kako se netko usudio izgovoriti? Možda i bi, vjerojatno bi mogla bi hraniti i cijelu Europu kad bi se dogodilo da u nuklearnom ratu baš njena polja jedina budu pošteđena od radioaktivnih padalina. No, se ne bismo zamarali gnojimo li ih izmetom genetski modificiranih, ludih ili nekih drugih krava. Pitanje je ipak, treba nam Slavonija koja bi tažila glad desetaka milijuna? U tu ludu utrku svakako će i 'nas’ pokušati uvući.

To 'nas’ pod navodnicima, jer vjerojatno više neće ni postojati nacionalne poljoprivrede. Kvalitetnim zemljištem svugdje u svijetu zavladat će multinacionalke, kao što sada recimo vladaju izvorima nafte, samo ako vlade budu voljne prodati. Na tom tlu pokušat će primijeniti bilo koje čudo tehnologije koje im omogućava da proizvedu što više uz što manji trošak, a nabijajući troškove onome tko te tehnologije sebi ne može priuštiti (zato što nije bilo dovoljno sreće, dovoljno znanja, ili premaleno domaće tržište nije nudilo nikakvu akumulaciju kapitala) i stvarajući ovisnost kod kupaca.

Isto je već odavno s tržištem lijekova. Samo nacionalne ekonomije mogle su se suprotstaviti volji moćnih kompanija koje bi na posve otvorenom tržištu financiranjem nepovoljnog zakonodavstva ugušile razvoj generičkih kopijaunosnih lijekova. Da je Pliva imala 'još jedan azitromicin’, danas ne bismo isčekivali novog vlasnika. Upravo na tu kartu svojedobno je zaigrala Plivina uprava. I stvarno, tko bi odolio? Barr (koji bi ovih dana mogao postati novi vlasnik Plive) s nekoliko takvih 'zgodnih’ lijekova uz prodaju jednaku Plivinoj ostvario je nekoliko puta veću tržišnu kapitalizaciju.

Nažalost, u sustavu kojeg skrojiše najmoćniji, malome postaje nemoguće igrati se igračkama rezerviranim za velike. Azitromicin se pojavio u neko drugo doba, kad su iznenađenja još bila moguća, (nogometnim rječnikom, kad je dečko iz susjedstva još mogao zabiti gol na svjetskom prvenstvu) a i tada je kolač, trebalo podijeliti s moćnim Pfizerom. Danas, iznenađenja su moguća još samo s generičkim proizvodima. Ali ni to još ne zadugo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije