Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo financija:

Izračuni konverzije i prijedlozi ugovora protuzakoniti su, slijedi nadzor

Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2015.
u 21:52

Ministar financija Boris Lalovac na prvu je informaciju o takvom aneksu poručio da je nedopustiv

– Na temelju dostupnih podataka može se izvesti zaključak da su izračuni konverzije kao i prijedlozi ugovora u suprotnosti s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o obveznim odnosima,a zbog čega će se bez odgode obavijestiti tijela nadležna za nadzor nad primjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju – izjasnili su se danas iz Ministarstva financija, nakon što je Udruga Franak upozorila na odredbu u aneksu ugovora koja predviđa mogućnost “pada” konverzije na Ustavnom sudu i u tom slučaju povrat novca banci.

Ministarstvo financija posebno upozorava na odredbu Zakona o potrošačkom kreditiranju prema kojoj od vjerovnika nije dopušteno tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja, postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava niti zaračunati popratne troškove konverzije, ali i na temeljna načela obveznog prava kojih su se ugovorne strane dužne pridržavati u zasnivanju obveznih odnosa i ostvarivanju prava i obveza iz tih odnosa.

Pravno upućeni sugovornici objašnjavaju da klijent ima pravo odbiti potpisati takav aneks i tražiti brisanje spornog dijela ugovora. Na nepravilnost je prva upozorila Udruga Franak, a jučer je reagirala i Udruga kreditnih dužnika Kreda, dok je HNB poručio da prati situaciju i reagirat će ako utvrdi nepravilnosti.

>> Lovrinović protiv stabilnog tečaja i devizne klauzule, a za tiskanje novca

Komentara 2

TH
than
02:19 12.11.2015.

Nezakonito je u biti ono sto je Lalovac retroaktivno donio i zato nece biti niti ulagaca u ovu drzavu... Nakon odluke Ustavnog suda moze se tek razgovarati o ostalome. Udruga Franak daje si malo previse prava, jer pokusava utjecati na Ustavni sud, a to bas i nece ici. Jednostavno ovako nesto nece proci na Ustavnom sudu, tipa da ce poreznih obveznici placati i necije jahte (a placati ce ih, jer konverzija prakticki nije niti pocela, a kuna pada). Nece banke izgubiti, jer banke drze cijelu Vladu u saci ili nema za place i mirovine, a socijalizma nema vise da se banke preuzmu... Ako se preuzmu, dodje do placanja silnih miljardi kuna sto mi nemamo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije