Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska kriza

Irska mora uzeti novac iz europskog Fonda za pomoć

'Irish Prime Minister Brian Cowen leaves after the second day of a European Union summit on October 29, 2010 at the European Council headquarters in Brussels. The European Union faced a new round of r
'GEORGES GOBET'
18.11.2010.
u 16:09

Guverner Irske središnje banke Patrick Honohan izjavio je kako vjeruje da će irska vlada prihvatiti pomoć koju nudi EU

Irska će htjela ili ne morati prihvatiti novčanu pomoć Europske unije. Naime, međunarodna skupina u kojoj su predstavnici MMF-a i ECB-a  stigla je  u Dublin na razgovor s irskom vladom. Odbiju li savjete svojih partnera iz eurozone, investitori bi to mogli loše protumačiti, a usto bi novac iz irskih banaka vrlo brzo počeo izlaziti, smatra Robert Peston, analitičar BBC-a.

Guverner Irske središnje banke Patrick Honohan prije toga izjavio je kako vjeruje da će irska vlada prihvatiti pomoć koju nudi EU te da očekuje znatan iznos kredita koji bi jamčio da se Irska može izboriti sa svim izazovima tržišta.

Prvi se put oglasio i financijski ministar Irske Brian Lenihan, koji je kazao da se pomoć može prihvatiti, a novac se zapravo i ne mora povući. Euroskupina nudi pomoć od 45 do 50 milijarda eura u novcu, koliko stoji spašavanje irskih banaka, te još od 80 do 100 milijarda eura u jamstvima koja bi primirila ulagače u irske državne obveznice. Kamate bi iznosile 5 posto.

Ključne riječi

Komentara 6

JA
jankoprekobrda
20:26 18.11.2010.

Nova stategija onih koji imaju natijerati te da se zaduzis a onda te imaju u saci, postupaju logikom kamatara, i sve ti govore kako ti pomazu i kako je sve u tvom interesu

CI
cicibela
22:31 18.11.2010.

Sada je igra porobljavanja i krađe nacionalnog suvereniteta postala razvidno jasna. EU ne nudi „pomoć“ bankama koje su u problemu, nego na silu nudi nudi novac irskoj vladi kako bi mogla „sjesti“ na državni proračun. A kad vlada ne vlada svojim proračunom, čime onda vlada ??? I tako... čiča miča...sretno teče EU priča...

GU
Gustavo
00:28 19.11.2010.

Banke su sve krive, nude nepostojeći novac tj kredite s masnom kamatom što je prihvaćeno kao normalno od državnog do nivoa malog čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije