Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Inozemni dug rekordno nizak: strancima smo u tri godine otplatili 10,5 milijardi eura

Popularnost kunskih kredita u sektoru stanovništva dovela je do promjene strukture duga pa je sada 52 posto svih kredita građanima odobreno u kunama
07. prosinca 2018. u 19:40 8 komentara 1243 prikaza
euri
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Preferiranje kunskih kredita hrvatskih građana, sklonost razduživanju i pad javnog duga kumovali su smanjenju inozemnog duga na razinu iz 2008. godine. Naime, podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je bruto inozemni dug Hrvatske na kraju kolovoza iznosio 38,6 milijardi eura

2,2 posto manje Bruto inozemni dug u srpnju pao na 39,4 milijarde eura

Ne tako davno, odnosno posljednje godine krize u ljeto 2015. godine, inozemni dug iznosio je čak 49,3 milijarde eura. Tako je, zahvaljujući rastu standarda, ali prije svega trendu razduživanja u poduzećima te popularnosti kunskih kredita među stanovništvom, inozemni dug u tri godine smanjen za više od 10,5 milijardi eura.

U odnosu na prošlu godinu, strancima smo dužni 990 milijuna eura manje. Prema navodima HNB-a, kreditne institucije znatno su poboljšale svoju neto inozemnu poziciju, što je uobičajeno tijekom ljetnih mjeseci zahvaljujući snažnijem priljevu deviza tijekom središnjeg dijela turističke sezone. Dodatni efekt imala je otplata dospjele inozemne obveznice, objašnjavaju u svojoj analizi ekonomisti Raiffeisen banke.

kune RATKO BOŠKOVIĆ Domovina za koju vrijedi raditi i boriti se Hrvatima postaje i EU

Stanovništvo u kreditima stranih valuta krajem kolovoza dugovalo je 13,6 milijardi eura, što je 5,5 posto manje nego godinu dana prije. Razduživanje stanovništva, odnosno pad ukupne mase kredita, bilježi se kontinuirano od početka 2016. godine, kada je počeo i primjetni rast gospodarstva. 

- Rast bruto inozemnog duga na godišnjoj razini zabilježen je i kod izravnih ulaganja, koja bilježe pozitivnu godišnju stopu rasta od studenog 2016. - navode analitičari RBA.

Zdravko Marić Javni dug Dug pao na 78% BDP-a, ali je u apsolutnom iznosu rastao 1,8 mlrd. kuna

Do kraja godine očekuju nastavak inozemnog razduživanja svih ključnih sektora. Ističu da tom zaključku pridonosi rekordna razina likvidnosti na lokalnom financijskom tržištu, što omogućava realnom sektoru povećanje aktivnosti financiranjem iz domaćih izvora. Analitičari dodaju i da je od 2012. godine financijski sektor znatno smanjio posudbe od inozemnih vjerovnika zbog razmjerno jeftinijih domaćih depozita, visoke likvidnosti i još uvijek potisnute potražnje za kreditima. Kako inozemni dug pada, a bruto domaći proizvod raste, udio tog duga u BDP-u već neko vrijeme pada. 

- Slijedom toga, očekujemo nastavak pada udjela bruto inozemnog duga u BDP-u i u idućim godinama - zaključuju analitičari RBA. Podaci o kreditnoj aktivnosti govore o tome da je završetkom listopada stanovništvo kroz kredite bankama dugovalo 123,5 milijardi kuna, ali rast kreditne aktivnosti bazira se na preusmjeravanju obveza iz valutnih u kunske. Sada stanovništvo ima 52 posto svih kredita u kunama. Najveći dio kredita, očekivano, odnosi se na stambene kredite, ali padom kamatnih stopa na tržištu raste popularnost i gotovinskih kredita. 

novac rast plaća Što stoji iza statistike o potrošnji?

- Iako pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva prema našim očekivanjima taj rast bi trebao biti umjeren osobito uzimajući u obzir ukupnu zaduženost sektora kao i strukturne slabosti tržišta rada - zaključuju u RBA. 

>> Što nam donosi smanjenje PDV-a

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • maziko:

    Evo i ova vijest za neke stvara depresiju. Zasto????

  • Hrvatska:

    Bravoo Maricuu! Zato crveni udbasi zele Marica da smijene. E,ne moze! Maric fenomenalan ministar!👏👏👏🇭🇷❤️

  • Ninica:

    Ja ne znam kome da vjerujem, članku ili stranicama HNB Inozemni dug opće države krajem kolovoza 105.023 mil, a na početku godine 110.544 mil. ??????????