Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšana otplata

I PBZ uvodi paket mjera za lakšu otplatu kredita u "švicarcima"

'za poslovni..15.10.04. banka...ilustracije...svicarski franci snimio:davor visnjic'
'davor visnjic'
16.09.2010.
u 22:00

Mjesečna je ušteda veća od tisuću kuna (1028 kuna), a godišnja iznosi 12.336 kuna. No, s duljim rokom otplate banci se vrati i više novca.

Pod pritiskom dužnika koji sve teže otplaćuju kredite, čije mjesečne rate konstantno rastu, banke su se konačno počele prilagođavati i ovih dana jedna po jedna objavljuju mjere koje će olakšati otplatu, barem privremeno.

Posljednja u nizu je Privredna banka Zagreb, koja je pripremila čak sedam mogućnosti kojima korisnici kredita mogu korigirati i visinu mjesečne rate i olakšati trenutačni pritisak koji sada ponajprije uzrokuje rast vrijednosti švicarskog franka. Ova je valuta na svom povijesnom maksimumu, izjednačena s vrijednošću dolara. Nakon što su im proteklih godina rasle kamate, dužnici kredita u švicarcima sada su doslovno podivljali zbog tečaja, jednako kao i rate njihovih kredita.

Tri banke u prilagodbi

Na tečaj banke ne mogu utjecati, no mogu na dinamiku otplate i ostale parametre kojima se smanjuje mjesečna rata. Zagrebačka je banka prije nekoliko dana smanjila kamatu za stambene kredite u švicarskim francima za 0,55 postotnih poena, što će u prosjeku klijentu donijeti godišnju uštedu od oko 2000 kuna.

>>Sedam načina za prilagodbu kredita, rate kojih su podivljale

Kamate je za 0,25 postotnih bodova snizila i Erste banka, koja je prva ponudila i produljenje roka otplate kredita do deset godina te mogućnost ugovaranja ili povećanja već ugovorenog iznosa takozvanog ostatka vrijednosti do najviše 40 posto ugovorene glavnice. Svjesna da se samo snižavanjem kamate anuitet ne može znatnije spustiti, PBZ je sada znatno proširio dijapazon mjera koje su pokrenule druge dvije banke, pa su, osim 0,35 postotnih bodova niže kamate, omogućili i konverziju kredita u kredit u eurima uz smanjenje kamate za 0,20 postotnih bodova, mogućnost počeka otplate glavnice, produljenje roka otplate na čak 35 godina, uz mogućnost djelomične otplate kredita iz ugovorenih kolaterala.

Godišnja ušteda 12.000 kn

Također, uveli su i opciju zamrzavanja iznosa rate u kunama na određeno razdoblje, uvođenje novog otplatnog plana s nižim anuitetima u početku i postupnim povećanjem iznosa.

Posljednja je opcija refinanciranje postojećeg kredita novima u eurima, bez naknade za raniju otplatu postojećeg kredita i naknade za troškove obrade novog kredita. Samo uz smanjenje kamate, rata kredita od 100 tisuća franaka na rok otplate od 20 godina, uz kamatu od šest posto, sa 716 franaka može se smanjiti na 546 franaka, odnosno 961 kunu mjesečno ili 11.532 kune godišnje. Doda li se smanjenju kamate produljenje otplatnog roka za 15 godina i konverzija u euro, anuitet od 716 franaka spušta se na 534 franka.

Mjesečna je ušteda veća od tisuću kuna (1028 kuna), a godišnja iznosi 12.336 kuna. No, s duljim rokom otplate banci se vrati i više novca.

Komentara 8

ZM
zmaj1111
10:51 17.09.2010.

U siječnju 2007. podigli smo stambeni kredit u PBZ-u u sfr - pri sklapanju kredita je osobni bankar dao informaciju da se konverzija u eure UVIJEK može napraviti. U ljeti 2007 PBZ je ničim izazvan poslao dopis da možemo napravitii konverziju u eure. Nije nam bilo jasno zašto šalju taj dopis(tečaj je još bio stabilan). U proljeće 2009(pred godinu i pol kad je tečaj počeo rasti) tražili smo konverziju kredita u eure međutim PBZ je to odbio s obrazloženjem da smo imali šansu koju nismo iskoristili kad su oni poslali dopis! Tada nam je postalo jasno zašto su taj dopis uopće poslali. Nisu narasle samo rate nego i neotplaćena glavnica(kad se gleda u eurima), a banke su enormno zaradile na tim tečajnim razlikama. Kad bi snizili kamatu na 0% još uvijek bi njihova zarada bila ogromna. Neki dan smo opet bili kod osobnog bankara (jer sad opet dozvoljavaju onverziju - ali nisu poslali dopis!) koji je računao novu ratu nakon konverzije-(izračune nam nije htio dati) i zaključio da se to ne isplati! S obzirom da su banke dovoljno zaštićene promjenjivom kamatnom stopom(koju su također dizali), mislim da je Narodna banka Hrvatske(bez obzira na upozorenja) morala intervenirati da se konverzije mogu uvijek napraviti. Jer ova kriza je izvanredna situacija pa treba i izvanredno djelovati. Ovaku su, s obzirom na bitno smanjenu potražnju za stambenim kreditima, banke našle način da se iživljavaju na postojećim klijentima.

VM
vmilicev
05:06 17.09.2010.

Prosjecne kamate za stambeni kredit u Austaliji su trenutno izmedju 6,70% i 7,50%. Naknada za osnivanje kredita je oko $600.00 a naknada za zatvaranje kredita u prve 4 godine je $700.00. Mozete uplatiti dodatna sredstva na kredit bez kazne ili naknade kad god hocete, tako da smanjite glavnicu i time samim smanjite kamate koje placate. Kamata je promjenjiva u velikoj vecini slucajeva. Kredit mozete dobiti ako imate ustedjeno 5% pologa i dodatna sredstva za drzavna davanje pri kupnji nekretnine. Jamci se koriste samo kada niste u stanju placati kredit svojim dohotkom ili jamac moze staviti svoju nekretninu kao zalog ako nemate 5% pologa.

Avatar guten_tag
guten_tag
01:14 17.09.2010.

da su banke korektne , otpisale bi na godinu dana kamate svim ljudima koji imaju kredit u chf i time im na određeno vrijeme olakšali otplatu kredita . ove mjere koje oni predlažu su najobičnija prijevara . prijevara je u tome da će još više uzeti novca građanima u bilo kojoj varijanti otplate . ako imate kredit u chf a ne možete ga otplaćivati jednostavno prekinite otplatu , ništa vam ne mogu , ima mogućnosti samo malo razmislite. evo primjera kako banke potkradaju građane . u ovom slučaju radi se o podravskoj banci koja je otkupila potraživanje za otplatu kredita za stanove na koje je postojalo stanarsko pravo . u ugovoru stoji da se rata obračunava po srednjem tečaju narodne banke i to prvog u mjesecu i otplaćuje . oni sada dužnicima šalju obavijesti da su dužni nekakvu tobožnju tečajnu razliku jer eto plaćaju do petnaestog u mjesecu pa nastaje , po njihovom , nekakva tečajna razlika . takvo nešto ne postoji u ugovoru da je važeći tečaj na dan uplate već se rate obračunavaju prvog u mjesecu . njihovi \"menadžeri \" se dosjetili kako da građanima na nezakonit način zavuku ruku u džep pa šalju obavijesti bez kalkulacije i bez obavjesti o kakvom se dugu radi , samo pišu da su isti dužni i da to plate . po nekoliko kuna puta par tisuća dužnika i eto novca bez rada. ovakav način nije usamljen ali je ovaj izuzetno drzak i bezobziran i predstavlja kršenje preuzetoga ugovora .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije