Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporovi

I nizozemska tvrtka, vlasnik City EX-a, tuži Hrvatsku na sudu u Washingtonu

21.06.2012. Rijeka - Prometna nesreca u Izvidackoj ulici u kojoj je vozac kombija (City Express) vozeci u rikverc usmrtio pjesakinju. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
23.02.2015.
u 10:15

Nizozemska tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je 2011. kupila hrvatsku tvrtku, odlučila je prodati City EX

Još jedna arbitražna tužba pokrenuta je protiv Hrvatske u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, a iza nje stoji nizozemska tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je od 2011. godine vlasnik City EX-a. Detalji tužbe nisu objavljeni, no nije tajna da se vlasnik City EX-a godinama žalio zbog nezadovoljstva provedbom liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Bruxellesu, a neslužbene procjene govore da u Washingtonu traži nadoknadu štete za svoje ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 milijuna eura.

Iz dosadašnjih poteza nije teško zaključiti kako se vlasnik City EX-a žalio zbog dampinga koji provodi državna poštanska tvrtka.

– Vlasnik je odlučio da više neće davati subvencije i da prodaje kompaniju. Već šest mjeseci traži kupca za City EX, a mi se sada samostalno snalazimo – kaže predsjednik uprave City EX-a Ivan Matošić. Slaže se s poznavateljima tržišta i trendova da na području Hrvatske uz Hrvatsku poštu nema prostora za više igrača. City EX u trenutku početka liberalizacije tržišta držao se na solidnih 20 posto, a ostali alternativci imali su pet posto. Sada, uz pad koji se ukupno bilježi u poštanskom biznisu, svi alternativci imaju 17 posto udjela, a City EX ima 12 posto. Odnosi bi, tvrde u City EX-u, bili bitno drugačiji da se na tržištu provela liberalizacija kako je predviđeno propisima. Znajući tempo rješavanja sporova koji se vode na ICSID-u, realno je da će ishod ovog najnovijeg dočekati nakon što City EX promijeni svog vlasnika.

>> HP: Hrvatsko tržište poštanskih usluga najliberaliziranije je u EU

>> Poštari City Exa račune umjesto u sandučić dostavili u šaht

Komentara 20

TH
than
10:41 23.02.2015.

U Hrvatskoj propisi kao i sami zakoni ne vrijede nista. Odnosno, svi smo mi jednaki, samo su neki jednakiji. Ili, za neke vrijede vise, za neke manje, a za neke uopce ne vrijede. I naravno, sve je uvijek po zakonu, a, ako te i optuze dobijes guljenje krumpira.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:02 23.02.2015.

Dostava pošiljki je posao. Kao i svaki drugi. Ima svoja pravila. Ali i ograničene mogućnosti zarade. Zarada se može povećati dostavljanjem velikog broja pošiljki isključivo unutar ili između velikih gradova. To nije u interesu društva, jer društvo želi pošiljke i u zabitnim selima i na otocima pod istim cjenovnim i dostavnim uvjetima. Pa se raspisuju nacionalni natječaji kojima se uvjetuju te potrebe države i za takvim pošiljkama. Jer izuzetno je lako dati umjetno niske cijene a preuzeti recimo samo Zagreb. Ali ako se traži pokrivenost i Topuskog, Žumberka ili Hvara, tada troškovi postaju veći i cijene koje se nude ne mogu to pokriti. Naravno da onima koji bi u kratko vrijeme najveće profite prigrabili sebi to ne odgovara. I nastoje pritiscima izmijeniti uvjete poslovanja iako recimo i državni američki poštanski servis dostavlja poštu i za New York i na Aljasku. Država je dužna osigurati dostavljanje pošiljaka svima, stoga se traže i uvjeti gdje je to izričito zatraženo. Ekstraprofiteri traže uvjete maksimalnog profita, zanimaju ih velike količine za velike gradove gdje se na jednu adresu ili s jedne adrese dostavlja više pošiljki. To je razumljivo ali nije u interesu društva, trebaju se prilagoditi interesima države i društva i ponuditi svoje usluge. Moguće su podjele i po regijama ali ne mogu se unutar recimo zagrebačke regije zahtijevati da se ne ide na Žumberak po selima već bi dostavljali samo po gradu. Takve želje nisu i želje društva, države i potrošača pa što se može, ostat ćemo bez ultraprofitabilnih servisa unutar velikih gradova.

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
10:28 23.02.2015.

Niste naucili na konkurenciju momci?Dosada ste mogli kako ste htjeli sad kad se uvodi red polako vama ne odgovara!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije