Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I nizozemska tvrtka, vlasnik City EX-a, tuži Hrvatsku na sudu u Washingtonu

Nizozemska tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je 2011. kupila hrvatsku tvrtku, odlučila je prodati City EX
23. veljače 2015. u 10:15 20 komentara 10815 prikaza
21.06.2012. Rijeka - Prometna nesreca u Izvidackoj ulici u kojoj je vozac kombija (City Express) vozeci u rikverc usmrtio pjesakinju. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Još jedna arbitražna tužba pokrenuta je protiv Hrvatske u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, a iza nje stoji nizozemska tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je od 2011. godine vlasnik City EX-a. Detalji tužbe nisu objavljeni, no nije tajna da se vlasnik City EX-a godinama žalio zbog nezadovoljstva provedbom liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Bruxellesu, a neslužbene procjene govore da u Washingtonu traži nadoknadu štete za svoje ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 milijuna eura.

Iz dosadašnjih poteza nije teško zaključiti kako se vlasnik City EX-a žalio zbog dampinga koji provodi državna poštanska tvrtka.

– Vlasnik je odlučio da više neće davati subvencije i da prodaje kompaniju. Već šest mjeseci traži kupca za City EX, a mi se sada samostalno snalazimo – kaže predsjednik uprave City EX-a Ivan Matošić. Slaže se s poznavateljima tržišta i trendova da na području Hrvatske uz Hrvatsku poštu nema prostora za više igrača. City EX u trenutku početka liberalizacije tržišta držao se na solidnih 20 posto, a ostali alternativci imali su pet posto. Sada, uz pad koji se ukupno bilježi u poštanskom biznisu, svi alternativci imaju 17 posto udjela, a City EX ima 12 posto. Odnosi bi, tvrde u City EX-u, bili bitno drugačiji da se na tržištu provela liberalizacija kako je predviđeno propisima. Znajući tempo rješavanja sporova koji se vode na ICSID-u, realno je da će ishod ovog najnovijeg dočekati nakon što City EX promijeni svog vlasnika.

>> HP: Hrvatsko tržište poštanskih usluga najliberaliziranije je u EU

>> Poštari City Exa račune umjesto u sandučić dostavili u šaht

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • than:

  U Hrvatskoj propisi kao i sami zakoni ne vrijede nista. Odnosno, svi smo mi jednaki, samo su neki jednakiji. Ili, za neke vrijede vise, za neke manje, a za neke uopce ne vrijede. I naravno, sve je uvijek po zakonu, ... prikaži još! a, ako te i optuze dobijes guljenje krumpira.

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Dostava pošiljki je posao. Kao i svaki drugi. Ima svoja pravila. Ali i ograničene mogućnosti zarade. Zarada se može povećati dostavljanjem velikog broja pošiljki isključivo unutar ili između velikih gradova. To nije u interesu društva, jer društvo želi pošiljke i ... prikaži još! u zabitnim selima i na otocima pod istim cjenovnim i dostavnim uvjetima. Pa se raspisuju nacionalni natječaji kojima se uvjetuju te potrebe države i za takvim pošiljkama. Jer izuzetno je lako dati umjetno niske cijene a preuzeti recimo samo Zagreb. Ali ako se traži pokrivenost i Topuskog, Žumberka ili Hvara, tada troškovi postaju veći i cijene koje se nude ne mogu to pokriti. Naravno da onima koji bi u kratko vrijeme najveće profite prigrabili sebi to ne odgovara. I nastoje pritiscima izmijeniti uvjete poslovanja iako recimo i državni američki poštanski servis dostavlja poštu i za New York i na Aljasku. Država je dužna osigurati dostavljanje pošiljaka svima, stoga se traže i uvjeti gdje je to izričito zatraženo. Ekstraprofiteri traže uvjete maksimalnog profita, zanimaju ih velike količine za velike gradove gdje se na jednu adresu ili s jedne adrese dostavlja više pošiljki. To je razumljivo ali nije u interesu društva, trebaju se prilagoditi interesima države i društva i ponuditi svoje usluge. Moguće su podjele i po regijama ali ne mogu se unutar recimo zagrebačke regije zahtijevati da se ne ide na Žumberak po selima već bi dostavljali samo po gradu. Takve želje nisu i želje društva, države i potrošača pa što se može, ostat ćemo bez ultraprofitabilnih servisa unutar velikih gradova.

 • Avatar Halidumjestohalida
  Halidumjestohalida:

  Niste naucili na konkurenciju momci?Dosada ste mogli kako ste htjeli sad kad se uvodi red polako vama ne odgovara!!!