Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Huić: Nije posao države vršiti uravnoteženje udarom na porezne obveznike

Huića obeshrabruje novo stanje u Uljaniku, jer je nova uprava krenula kontinuitetom stare tražeći spas na Markovom trgu umjesto u zdravom strateškom partneru
05. studenoga 2018. u 09:49 0 komentara 260 prikaza
Davor Huić
Foto: Udruga Lipa

Čelnik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić osvrnuo se na cijenu naftnih derivata, intervenciu države u cijenu energenata , privatizaciji Petrokemije i novu upravu Uljanik grupe.

Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV Grupe Spašavanje brodogradilišta Za Uljanik i 3. maj zainteresirani talijanski Fincantieri i DIV Grupa

Huić je gostujući na N1 rekao kako smatra da bi država trebala smanjiti svoje apetite u cijeni naftnih derivata, jer bi to olakšalo poslovanje gospodarskim subjektima i građanima. Međutim, mišljenja je Huić, to se posve sigurno neće dogoditi tako brzo, zbog toga što je državni proračun zacrtan tako da ima puno stečenih prava. Uostalom, putem trošarina iz goriva država financira pojedine gubitaše. 

Pohvalio je što su privatne tvrtke prošloga tjedna ušle u vlasništvo i upravljanja kutinske Petrokemije. Huić se nada kako nova uprava neće doći ponovno po javni novac. Nada se kako privatne tvrtke u ovom poslu imaju računicu dobiti, jer moraju biti odgovorne prema svojim vlasnicima. Ohrabruje ga činjenica kako u priču nisu ušli obvezni mirovinski fondovi jer do sada su oni u svim dokapitalizacijama sudjelovali mimo volje ljudi koji u njih uplaćuju. Suspektnim smatra ulazak u manjinsko vlasništvo javnih poduzeća poput Janafa i Plinacra. Sreća je, kaže Huić, to što ona neće upravljati Petrokemijom, jer većina relevantnih studija pokazuju kako je državno upravljanje manje učinkovito nego li privatno.

Petrokemija Kutina Svježi kapital Država zadnji put spasila Petrokemiju: neće joj smjeti pomagati 10 godina

Komentirao je limitiranje cijene plina za kućanstva u trenutku kad na referentnim tržištima cijena plina raste. Huić smatra kako je to loša politika Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Načelno, nije posao države, smatra Huić, vršiti uravnoteženje udarom na porezne obveznike, nego iz dodane vrijednosti pomoći građanima koji ne mogu platiti svoje račune. 

Neizbježna tema bila je i nova uprava Uljanik grupe. Huića obeshrabruje novo stanje u Uljaniku, jer je nova uprava krenula kontinuitetom stare tražeći spas na Markovom trgu umjesto u zdravom strateškom partneru, koji bi našao poslovni interes u brodogradnji. Usporedio je slučaj Uljanik, u kojemu je sprženo 4.3 milijarde kuna poreznog novca, i slučaj Agrokor, koji porezne obveznike nije koštao niti kune.

>> Pogledajte novi štrajk radnika Uljanika zbog neisplaćenih plaća


 
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.