Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje brodogradilišta

Za Uljanik i 3. maj zainteresirani talijanski Fincantieri i DIV Grupa

Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV Grupe
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
02.11.2018.
u 09:14

Talijanski i hrvatski brodograditelj do sada nisu imali priliku za dubinsku analizu

Sudbina Uljanik grupe još uvijek je vrlo neizvjesna jer se u pet do dvanaest i dalje traži ulagač koji bi preuzeo dva škvera u poprilično lošem stanju. Iako su u resornom ministarstvu često isticali interes kompanija diljem Europe za 3. maj, realno stanje je da se može računati na interes samo onih koji su od početka zagrizli za sjevernojadranska brodogradilišta, a to su talijanski Fincantieri i hrvatski DIV, koji vodi Tomislav Debeljak.

Neslužbeno se može čuti da su dvije tvrtke odlučile nastupati zajedno te da im nije potpuno neprihvatljiva ideja o preuzimanju i Uljanika i 3. maja. Ipak investicijska odluka na dugom je štapu jer još uvijek nisu dobili priliku ni proučiti stanje u kompaniji niti pred njima stoji plan restrukturiranja.

Nova uprava

Novi plan tek treba izraditi nova uprava Uljanik grupe. Ministar Darko Horvat najavio je da će on podrazumijevati izdvajanje riječkog škvera iz grupe i zadržavanje brodogradnje, ali tek treba vidjeti hoće li ponovno uključivati nekretninski projekt na kojem je inzistirao Danko Končar, kojeg je izabrala prethodna uprava predvođena Giannijem Rossandom.

Rossanda je sad već prošlost jer su radnici, koji sada vode Nadzorni odbor, prema neslužbenim informacijama u tročlanu upravu odlučili imenovati direktora Uljanikovih financija i računovodstva Emila Bulića, direktora Odjela prodaje Uljanika Bojana Blagonića te direktora Uljanik Strojogradnje Milka Mihovilovića. Predsjednik uprave trebao bi biti Emil Bulić, govore neslužbene informacije.

Po riječima privremenog predsjednika nadzornog odbora Samira Hadžića, novi članovi uprave bit će službeno predstavljeni u petak, a među prioritetnim zadacima bit će svakako nastavak traženja modela za isplatu plaća kako bi se što prije zaustavio štrajk u brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Tim bi u desetak dana morao sastaviti i novi plan restrukturiranja. O njemu će ovisiti i interes DIV-a i Fincantieria. Obje tvrtke žele graditi brodove, ali moraju proučiti koliko im se isplati plasirati novac upravo u Rijeku i Pulu.

>> Pogledajte novi štrajk radnika Uljanika

U Europi postoje i druge prilike za akvizicije u brodogradilištima koja su restrukturirana i rade na tržištima koja imaju ustrojen sustav povoljnog financiranja brodogradilišta. Prednost hrvatskih škverova je u blizini te kvalitetnoj a ne toliko skupoj radnoj snazi. Ipak, informacije o odlasku velikog broja radnika odjeknule su i u redovima potencijalnih ulagača koji se pitaju što je ostalo od 3. maja i Uljanika.

Neslužbeno se šire glasovi da na dnevnoj razini kvalitetan kadar bježi, što su djelomično potvrdili i sindikalni predstavnici kada su brojili više od 400 radnika koji su tijekom listopada napustili posao. Zato će investicijska odluka ovisiti prije svega o due dilligenceu na koje, kako saznajemo ni DIV grupa ni Fincantieri nisu imali pravo. Što prije im se otvore knjige, prije će se znati može li se na njih računati.

Ključni potez

Mora se riješiti i pitanje vraćanja pozajmice od gotovo 600 milijuna kuna 3. maju kako bi riječki škver, koji je prošao program restrukturiranja, mogao dalje poslovati. Izdvajanje 3. maja ključni je potez jer bi se za Uljanik brodogradilište možda mogao dogovoriti još jedan ciklus pomoći. To bi moglo biti spasonosno za brodogradnju u Puli.

Inače, Uljanik grupa objavila je financijske rezultate za devet mjeseci 2018. godine iz kojih je vidljivo da su prihodi grupe prepolovljeni. Iako je iskazana dobit iz poslovanja, taj je podatak uz ponovno blokiran i prazan račun potpuno nebitan. Dodati valja i da je Kermas Energija kao strateški partner sve dalje od Pule. Ne želi ga ni Vlada, a ni radnici koji su sada preuzeli kormilo kompanije u kojoj su sagradili tolike brodove.

Brodosplitu u 2019. treba još 1800 radnika

U idućih šest mjeseci Brodosplit, splitski škver koji je privatizirala DIV grupa, trebat će još 1800 radnika kako bi završili sve ugovorene poslove. Nadaju se da će naći domaće radnike, ali ako ne uspiju, morat će pribjeći uvozu strane radne snage. Već sada nude 15 posto više plaće od onih na tržištu, a kako su nam potvrdili u kompaniji, nadaju se da će ih i dodatno moći povećati kako bi privukli zaposlenike.

>> Pogledajte prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovom trgu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije