Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fog computing

HT ulazi u posao s javnom rasvjetom

Hrvatski telekom
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
27.03.2015.
u 14:49

Spoj tehnologija računarstva u oblacima i interneta stvari pokrenut će četvrtu industrijsku revoluciju

Hrvatski telekom (HT) planira ući u projekte javne rasvjete te tako proširiti svoje poslovanje u energetici. Na konferenciji Cisco Connect u Rovinju u suradnji sa Ciscom predstavio je pametnu javnu rasvjetu.

Peter Hajdu, direktor tvrtke Cisco za jugoistočnu Europu, kaže da njihovo rješenje reže troškove rasvjete gradovima i otvara im nove poslovne mogućnosti.

Gradovi danas troše do 30 posto proračuna na javnu rasvjetu, ali to nije samo prilika za uštedu kroz korištenje LED osvjetljenja nego i za paralelno uvođenje nadzora prometa, mjerenja temperature i zagađenja te uvođenja wi-fi mreža kaže Hajdu i dodaje da je takva pametna rasvjeta samo jedan od primjera tzv. fog computinga, odnosno tehnologija koje povezuju internet stvari i računarstvo u oblacima. Očekuje se da će spoj tih tehnologija pokrenuti četvrtu industrijsku revoluciju. Primjera je mnogo, od pametnih gradova preko pametne industrije do rješenja kao što su intercloud, koja omogućuju slobodnu migraciju IT servisa između različitih cloud platformi. Za dva tjedna u Hannoveru, kaže Hajdu, okupit će se njemački industrijski divovi kako bi raspravili kako pokrenuti tu industrijsku revoluciju u koju godišnje planiraju ulagati 40 milijardi eura.

>> HT predstavio Cloud Fax – uslugu slanja i primanja faks poruka bez faks uređaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije