Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)moguća misija

HNB oslobađa 700 milijuna eura za spas državnog rejtinga

'15.12.2011., Zagreb - U HNB-u na Trgu hrvatskih velikana organizirana konferencija za medije na kojoj je guverner Zeljko Rohatinski govorio o projekciji moneterne politike u 2012. godini .  Photo: Za
'Zarko Basic/PIXSELL'
06.02.2012.
u 15:22

Traže se dugoročne mjere. Fiskalna konsolidacija mora se ostvariti mjerama trajnog karaktera, kaže guverner HNB-a Željko Rohatinski.

U borbi da rejting Hrvatske ne sklizne na "junk" razinu, a gospodarstvo u grčki scenarij, guverner Željko Rohatinski, ministar financija Slavko Linić i najmoćniji bankari u državi – Franjo Luković (Zaba), Božo Prka (PBZ), Petar Radaković (Erste&Steiermärkische banka) i Zdenko Adrović (RBA) dogovorili su plan vrijedan oko 1,7 milijardi eura, piše današnji Poslovni dnevnik.

Postignutim dogovorom ministar Linić imao bi okvirnu računicu financiranja za izradu proračuna što bi trebalo umiriti rejting agencije i strane kreditore da država može podmiriti svoje obveze. Najveći dio tog novca od oko milijardu eura država će potražiti na stranim tržištima, dok će se kod domaćih bankara zadužiti za preostalih 700 milijuna eura. Za to je nužna pomoć monetarne politike pa će HNB bankama smanjiti minimalno potrebna devizna potraživanja i time osloboditi novac nužan za financiranje države. Bit trostranog dogovora jest da država svoje financijske apetite maksimalno zadovolji na inozemnom tržištu za što je ključno zadržavanje rejtinga zbog cijene i dostupnosti kapitala. Bude li se država prisiljena zaduživati u jačoj mjeri kod kuće, stvarao bi se pritisak na domaće tržište, tečaj i devizne rezerve što HNB želi izbjeći.

– Postignuti dogovor može se protumačiti kao "bolje išta nego ništa". Svima je u interesu da se država zaduži vani, a HNB je time osigurao stabilan tečaj, devizne rezerve i cijene što je jasna poruka MMF-u i rejting-agencijama – kaže naš sugovornik blizak središnjoj banci. A upravo je visina deviznih pričuva bila ključna kritika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) prilikom posjeta Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Komentara 8

RO
rondomilk
22:12 06.02.2012.

zar sa 700 milijuna € misle ojačati kunu?? ništa više ne spasi kunu ode ona nizbrdo još brže nego ste očekivali.

OB
-obrisani-
15:42 06.02.2012.

Slavko bankarima najprije prijeti drakonskim mjerama, a onda s njima šuruje. A zna se kako prolazi onaj tko s Lukovićem i Prkom, koji su odavno trebali biti iza rešetaka, tikve sadi. Rejting se diže štednjom, otkazivanjem neradnicima, poticajem proizvodnje, aodnje, a ne financijskim mešetarenjem. Stoga ovi potezi, samo da se svidimo stranim vjerovnicima, djeluju potpunim promašajem. P. S. A i Rohatinski, Vujčić i Holjevac odavno su trebali dobiti nogu u stražnjicu i napustiti ustanovu zvanu HNB koja je hrvatsko gospodarstvo, suludo držeći tečaj kune stabilnim, dovela na koljena.

MY
mysel
17:53 06.02.2012.

komentirajte ne sutite ko kokosi ja sam over & out nek pametniji govore ali bojim se da nitko nema m**a osim razmecanja nazovimo je pamecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije