Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HAC i ARZ s više vozila i boljim prihodom

Naplaćeno je i jedan posto više cestarine, odnosno ukupno 52,2 milijuna kuna bez PDV-a
12. kolovoza 2019. u 13:36 1 komentara 198 prikaza
HAC
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Autocestama u Hrvatskoj je izuzev zanemarivog pada na Istarskom ipsilonu, proteklog vikenda prometovalo nešto više vozila nego u usporedivim danima prošle godine, a Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), ostvarili su i nešto veći prihod od cestarine.

Naplatne kućice Lučko Više vozila nego lani Prvi vikend u kolovozu: Nešto bolji promet i zarada na hrvatskim autocestama

Po podacima HAC-a i ARZ-a, na autocestama kojima upravljaju za vikend od 9. do 11. kolovoza zabilježeno je ukupno 932.571 vozilo, što je za 1,5 posto ili 14.265 vozila više nego u usporedivom vikendu prošlog ljeta.

Naplaćeno je i jedan posto više cestarine, odnosno ukupno 52,2 milijuna kuna bez PDV-a.

U cijelom proteklom tjednu, od 5. do 11. kolovoza, na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a također je bilo nešto više vozila nego lani, 1,94 milijuna ili 2 posto više, a i prihod od cestarine od 108,2 milijuna kuna bez PDV-a veći je za 3 posto.

"Ovi podaci pokazuju da domaći i strani turisti sve češće za putovanje koriste dane izvan vikenda", stoji u priopćenju tih koncesionara.

PRAVILO DVIJE SEKUNDE HAC postavlja novu signalizaciju: Vozače će upozoravati o razmaku, da ne telefoniraju...

Isto tako, od početka godine do ponedjeljka, 12. kolovoza, HAC i ARZ imaju povećanje prometa za pet posto i povećanje naplaćene cestarine za 4,3 posto u odnosu na na isto razdoblje lani.

Iz Bine Istre izvijestili su da su tijekom prošlog vikenda registrirali zanemarivih 0,2 posto manje vozila nego u usporedivom vikendu lani, ukupno njih 166.387. 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Petarstijena-HR:

    HAC,ARZ=UHLJEBISTAN. Dajte vinjete kao u cijelom normalnom svijetu. Vinjeta u Mađarskoj 10 EUR za 10dana vožnje po svim autocestama.tj. 1 EUR dan vožnje...