Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Građevinarstvo započelo s oporavkom, ovo je dokaz da je tako

Na početak oporavka ukazuje i porast pokazatelja optimizma u građevinarstvu koji je na samom kraju prošle godine premašio razinu od 118, što je najviša zabilježena razina od listopada 2008., navode analitičari RBA.
29. siječnja 2018. u 09:57 1 komentara 285 prikaza
Izgradnja u Podbrežju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Obujam građevinskih radova u studenom prošle godine bio je veći za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je u odnosu na listopad pao za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

JOŠ SE GRADE U proteklih godinu dana useljena 262 POS-ova stana

Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u studenome povećan za 10 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za osam posto. Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade tj ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i sl.

Podaci DZS-a pokazuju da je u lanjskom studenom 54,3 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 45,7 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Pritom je na zgradama odrađeno 49,6 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 50,4 posto.

Izgradnja u Podbrežju
1 / 5
Zagreb: Radovi na izgradnji novog stambenog naselja Podbrežje

Po podacima DZS-a, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, građevinska je aktivnost prema izvornim indeksima porasla za 1,7 posto. Pritom su radovi na zgradama povećani za 7,2 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 3,5 posto.

Sve zgrade u Boškovićevoj ulici prijavljene na gradski natječaj za obnovu fasada GSKG SPORIJI OD PUŽA Od 3713 prijavljenih zgrada, predali papire za pet fasada

"Možemo zaključiti da je građevinarstvo započelo s oporavkom, i to prvenstveno predvođeno oporavkom u segmentu izgradnje zgrada. Na početak oporavka ukazuje i porast pokazatelja optimizma u građevinarstvu koji je na samom kraju prošle godine premašio razinu od 118, što je najviša zabilježena razina od listopada 2008.", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u ponedjeljak u osvrtu na nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Stara zgrada sredstva iz fondova Grad Zagreb priprema obnovu 5 zapuštenih tvornica i skladišta MNOGO IDEJA Pobuna arhitekata: Ne planirajte novi kvart bez nas STAR 59 GODINA Počinje obnova Mosta slobode: Evo koliko će trajati i koliko će koštati
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • gamarema:

    Da nam nije EU nebi ni upola toliko bilo. Još bi bili u recesiji