Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGO IDEJA

Pobuna arhitekata: Ne planirajte novi kvart bez nas

Foto: Borna Filic/PIXSELL
08.01.2018.
u 09:49

Nekadašnja tvornica željezničkih vozila već je trebala postati botanički vrt, muzej, tržnica, a sad bi se trebali graditi i neboderi

Novo središte grada, poslovno-stambeni kompleks, vojni muzej... ideja je mnogo, a jedino što “šteka” njihova je realizacija.

Projekt za 760 tisuća kuna

Prije točno 80 godina Gredelj u Strojarskoj zapošljavao je najveći broj ljudi na području tadašnje Hrvatske, a dvanaesta teče otkako je Holding kupio kompleks i od njega, u suradnji s Gradom, obećao napraviti čudo. Krenulo se nadobudno, pa je odmah nakon konačnog iseljenja tvornice željezničkih vozila 2011., sljedeće godine predstavljen Zagrebački kreativni klaster.

– Zagreb ima veliki potencijal za osnivanje takvog klastera jer je 98 posto filmske i glazbene industrije koncentrirano u glavnom gradu. Cijena obnove jest 16,5 milijuna eura, a sagradit će se brojni prostori za iznajmljivanje kulturnim djelatnicima – na predstavljanju projekta objašnjavala je tada arhitektica Dinka Pavelić, dok su u Holdingu uvjeravali kako će se potrebni novac nabaviti iz fondova Europske unije. To se nije napravilo, ali Grad je u međuvremenu kupio čitav kompleks od Holdinga, pa i sam već razmatrao nekoliko mogućih planova za područje omeđeno Strojarskom i Vukovarskom. Na međunarodnoj konferenciji o investicijama i razvoju gradova Municipal Investment i Development Arena 2015. više je arhitektonskih kuća iznijelo svoje planove za Gredelj, pa se govorilo o tome da bi kompleks lako mogao, barem djelomično, postati i botanički vrt, tržnica ili prostor za hotel, stambene zgrade, trgovine i restorane. Godinu poslije, izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP), omogućila se rekonstrukcija postojećih građevina, kao i uklanjanje pojedinih sala te uređenje otvorenog prostora “radi funkcionalno-oblikovnog poboljšanja građevine”. A iako se GUP-om omogućilo barem “ušminkavanje” površine od 13,5 hektara, na omogućivanju je i opet stalo. U međuvremenu, prošle je godine gradonačelnik Milan Bandić najavio vojni muzej upravo u Strojarskoj, a krajem prošle godine i raspisao natječaj za izradu studije urbane revitalizacije prostora bivše tvornice.

– Gradnja poslovnih i stambenih objekata, trgovina, ureda, hotela, ugostiteljskih prostora, robnih kuća i tržnice, kulturnih i sportskih građevina, igrališta i parkova – stručnjaci koji će raditi plan revitalizacije kompleksa za 760 tisuća kuna, stoji u natječaju, moraju uključiti u svoj projekt, s tim da naglasak moraju staviti na objekte poslovne namjene.

Mogućnost manipulacije

Natječajem se ostavlja čak i mogućnost bez gradnje nebodera, odnosno zgrada viših od devet katova, a iako su projekti trebali biti poslani na adresu Grada do 28. prosinca, potencijalni skori početak obnove Gredelja još će jednom malo pričekati. Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zatražili su, naime, poništenje raspisanog natječaja jer u njega, kažu, nisu uključeni arhitekti, urbanisti i prostorni planeri.

– Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to otvara mogućnost manipuliranja. Također, tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake – istaknuli su zajednički HKA i UHA, pa natječaj, tako, predali Državnoj komisiji za javnu nabavu.

Pogledajte galeriju: Most slobode

1/11

Nadica Prhal:

Nisam čula za plan revitalizacije, ali ako će taj prostor biti posvećen mladim ljudima, apsolutno se slažem s projektom

Jasna Erak:

Prava bi šteta bila da u Strojarskoj nikne još jedna zgradurina sa stanovima. Treba napraviti nešto gdje će se otvoriti radna mjesta

Vlatko Božak:

Čuo sam da se planira graditi nešto u vezi kreativnih industrija, ali prevelik je to prostor za to. Uostalom, ionako će stati na obećanjima

Ante Gugo:

Taj prostor bio bi savršen za izgradnju prometnice. Nikakvi stambeni objekti, uredi, nego cesta za povezivanje s jugom grada

 

Komentara 14

Avatar ivica48
ivica48
10:31 08.01.2018.

Stručnjaci tj profesionalci puno su jeftiniji i kvaletniji od naših

DO
dopizdilomi
15:05 08.01.2018.

"Ne "šteka" niti izgradnja, niti projekt. Šteka visina postotka." Zanimljivo je kako mi je obrisan komentar (tj. promijenjena stranica) a svi drugi komentari prebaćeni.

TR
Trnjanec
12:54 08.01.2018.

Ne pita se arhitekte nego kumove, po ugradbenoj "imal mene tute" metodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije