Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Gospodarski forum Hrvatska - Sjeverna Makedonija

Gospodarski forum Hrvatska - Sjeverna Makedonija
26.09.2022.
u 13:31

Potpisan Memorandum o suradnji HGK i gospodarskih komora Sjeverne Makedonije; održani bilateralni susreti predstavnika 60-tak hrvatskih i makedonskih tvrtki ;mogućnosti proširenja suradnje u području energetike, turizma, prometa i građevine

Sudjelovanjem 60-tak predstavnika hrvatskih i makedonskih tvrtki i organizacija, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Gospodarski forum Hrvatska - Sjeverna Makedonija. Nastavak je to aktivnosti na produbljivanju gospodarskih veza dviju država koje su intenzivirane sredinom prošle godine kada je predsjednik HGK Luka Burilović održao sastanke s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Panderovskim i predstavnicima strukovnih komora.

Na skupu u Zagrebu potpisan je Memorandum o suradnji između HGK i partnerskih gospodarskih komora Sjeverne Makedonije; Stopanske komore Sjevero-zapadne Makedonije i Saveza Stopanskih Komora Makedonije kojem su uz predstavnike komora nazočili dr. Luka Burilović, predsjednik HGK, Ivo Usmiani, predsjednik Makedonsko-hrvatskog poslovnog kluba, dr. Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, te Fatmir Bytyqi, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije zadužen za gospodarstvo, koordinaciju gospodarskih sektora i investicije.

Predsjednik HGK Luka Burilović je u uvodnom izlaganju naglasio kako rast robne razmjene dviju država i mogućnosti suradnje u području energetike, turizma, prometa i građevinske industrije obvezuju na još intenzivniju suradnju ali i snažnije veze u području gospodarske diplomacije gdje Hrvatska kao buduća članica eurozone i schengenskog prostora, Sjevernoj Makedoniji može biti pouzdan partner i saveznik na putu pristupanja u EU.

- Zadnjih godina robna razmjena dviju država kretala se oko 200-tinjak mil. eura godišnje, no prošle godine ostvaren je rast na 246 mil. eura, a taj je trend nastavljen i ove godine kada u prvih sedam mjeseci bilježimo povećanje robne razmjene za 30%. Vjerujem da ćemo jačanjem gospodarskih veza i izravnih kontakata hrvatskih i makedonskih gospodarstvenika, idućih godina znatno povećati ove brojke jer interes i potencijali za to postoje s obje strane – zaključio je Burilović.

Potpredsjednik Vlade naglasio je kako imamo dobre gospodarstvenike koji su prisutni na području Sjeverne Makedonije. „Cilj ovog foruma i potpisivanje Memoranduma je da robna razmjena naših zemalja bude i veća, budući da postoji čitav niz područja od obostranog interesa“, istaknuo je Butković. „Sjeverna Makedonija je prijateljska zemlja koje je uspješno otvorila pregovore s Europskom unijom ovog ljeta. Našli smo se ponovno u svjetskoj i europskoj krizi uzrokovanoj ovim ratom u kojoj se svi unutar svojih država borimo s odgovorima na energetsku krizu. To su veliki izazovi i za Sjevernu Makedoniju i članstvo u Europskoj uniji im je dobrodošlo, pri čemu će im Hrvatska na tom puno pomoći“, zaključuje potpredsjednik Vlade.

Fatmir Bytyqi, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije je izrazio zadovoljstvo prijateljskim i partnerskim odnosima dviju država koje potrebno dodatno unaprijediti u području gospodarstva. - Sjeverna Makedonija se u bližoj budućnosti vidi kao punopravna članica Europske Unije i tu se u značajnoj mjeri oslanjamo na podršku Vlade Republike Hrvatske te konkretnih iskustava hrvatskih gospodarstvenika u poslovanju na zajedničkom europskom tržištu – naglasio je Bytyqi.

U nastavku skupa održani su paneli o mogućnosti gospodarske suradnje i uloge gospodarskih komora u povezivanju poduzetnika kao i suradnje u području stranih investicija, energetike i infrastrukture nakon čega su uslijedili bilateralni susreti hrvatskih i makedonskih gospodarstvenika. Prema podacima HNB-a, Hrvatska je u razdoblju od 1993. do 2021. u Sjevernu Makedoniju uložila oko 108 milijuna eura. Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno robe u vrijednosti 101 mil. eura, a izvezeno u vrijednosti 145 mil eura. U strukturi robne razmjene dominira prehrana, lijekovi kao i različiti proizvodi metalurške industrije. Makedonski turisti su prošle godine ostvarili preko 207.000 noćenja što je rast za 63% u odnosu na pandemijsku 2020. godinu.

Ključne riječi
HGK

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije