Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Geofoto ugovara još 
dva posla – s Grčkom i afričkim Malijem

biljecki
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
01.09.2014.
u 13:40

Ugovor s Azerbajdžanom najveći je IT izvozni posao dosad

Projekt izrade vojnog geoinformacijskog sustava (GIS) za Azerbajdžan vrijedan 750 mil. kn nije samo najveći ugovor što ga je zagrebačka tvrtka Geofoto potpisala dosad, nego je i pojedinačno najveći izvozni IT posao što ga je neka hrvatska softverska tvrtka dosad ugovorila. Zvonko Biljecki, predsjednik uprave Geofota, kaže da je jako ponosan na taj uspjeh i ističe da je izravna korist od tog posla otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U posljednja tri mjeseca, ističe, otvorili su 23 nova radna mjesta.

– Ovo je naš najveći ugovor pa je plan u rujnu zaposliti dodatnih 20 stručnjaka, do kraja godine ukupno 50 i onda sljedeće godine još najmanje njih 50 – kaže Biljecki.

Vojni sustav GIS softver je koji opisuje teren od topografskih karata do satelitskih snimaka i omogućava vojsci ne samo da prati stanje na terenu nego i planira akcije. Na takvu sustavu mogu raditi samo od NATO-a certificirani stručnjaci, a Geofoto ih ima 50 te rade u posebno zaštićenim prostorima. Delegaciji iz Azerbajdžana u ponedjeljak su prezentirali rezultate vojnog sustava GIS Hrvatske vojske te su razgovarali o detaljima izvedbe projekta. Biljecki otkriva da su pred ugovaranjem još dva velika posla; prvi je aviosnimanje i izrada 3D kartografije jedne trećine Grčke. Za idući tjedan najavljuje potpisivanje ugovora o modernizaciji vojske afričke Republike Mali vrijednog 62 mil. kn. Tvrtka je prethodno ugovorila dva projekta vrijedna 60 mil. kn u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, a dovršili su i dva projekta snimanja terena iz zraka u BiH i Italiji; u BiH za potrebe izrade nove 3D karte zemlje, koja će uključivati i lokacije minskih polja, a u Venetu također za potrebe nacionalnog GIS-a.

>> Geofoto završio predstečajnu nagodbu: 'Zaposlit ćemo 55 novih stručnjaka'

Komentara 2

BA
banini
15:31 01.09.2014.

Vojni sustav GIS Hrvatske vojske nije dosada dovršen a treba je biti gotov do kraja 2014. Iako je isplaćeno više od 70% ugovorenih sredstava. Oko tog GIS-a je bilo i angažmana USKOKA i Vojne policije. A Glavni stožer taj posao Geofota nije prihvatio ladi loše kvalitete izvršenih radova. I sada za isto to Azerbejdžanci plaćaju 750 mil. kuna. Svaka čast. Ti Azerbejdžanci stvarno imaju para za bacanje.

ZA
zabarudin
23:12 01.09.2014.

Ma pitanje je što sve taj projekt uključuje i koliki je udio Geofota u cijelom poslu, što Biljecki neće nikad reći, jer 750 mil. samo za Geofoto jednostavno predobro zvuči. Kao što neće reći tko će taj i sve ostale "novougovorene" poslove napraviti, jer ni sa svim novim zaposlenicima firma neće to biti u stanju odraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije