Naslovnica Biznis Novom snagom ukorak s budućnošću

Generacije odrastaju uz sladolednu princezu - neodoljivu Snjeguljicu

Po pokretanju proizvodnje, u prvoj godini, proizvedeno je 50 tona industrijskog sladoleda u Hrvatskoj
31. prosinca 2018. u 08:46 1 komentara 615 prikaza
Ledo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bilo je to prije šezdeset godina kada se u Zagrebačkoj mljekari pojavio višak mlijeka, a još nije bilo tehnologije koja bi to mlijeko preradila u mlijeko u prahu, maslac ili nešto treće. Poklopilo se da je baš u to vrijeme na zagrebačkom Velesajmu izložen američki stroj VitaFriz, moćna mašina na kojoj je demonstrirana industrijska proizvodnja sladoleda.

AGROKOR Marin Poljak je novi predsjednik Uprave Leda

Kako u životu obično biva da se kod nastajanja velikih stvari uvijek mora poklopiti više faktora, nije bilo teško spojiti dva i dva. VitaFriz je kupljen, a prvi zagrebački sladoled koji je na njemu proizveden bila je Snjeguljica - kremasta čarolija na štapiću s okusom vanilije, sladoled ovijen krhkim slojem fine čokolade. Sladoledna princeza imala je bijeli omot s ružičastim printom Snjeguljice i pahulja.

Prve godine proizvedeno je prvih 50 tona industrijskog sladoleda u Hrvatskoj. Iduće godine na tržište je plasirano dva milijuna komada sladoleda na štapiću, a 1963. godine je proizvedeno 20 milijuna komada.

Prije pedeset i tri godine došlo je vrijeme da se zbog povećanog volumena proizvodnje premaleni pogon u sastavu Zagrebačke mljekare preseli u novi prostor pa je otvorena nova, tehnološki znatno opremljenija tvornica pod imenom Ledo. U njoj su se osim štapića mogli proizvoditi sladoledi u kornetu i u čašici, a dan njezina otvaranja još uvijek se slavi kao Dan Leda.

Godinu ranije na tržištu su bile već prve sladoledne torte - Zagreb i Grič, a godinu nakon otvaranja nove tvornice lansiran je šlag u čaši.

Crni sladoled postoji li rizik? U New Yorku zabranili prodaju popularnog sladoleda od `crne čokolade'

No Snjeguljica, valjda jedina zajednička točka naših djetinjstava od svog nastanka prije 60 godina, i dalje je Ledov najprodavaniji sladoled. Izvoze je na mađarsko, slovensko i kosovsko tržište te prodaju i u multipacku. Od početaka proizvodnje do danas ambalaža Snjeguljice se mijenjala, ali sladoled uz koji su stasale brojne generacije sve vrijeme ostao je jednako dobar.

Nakon Snjeguljice, iz Ledova proizvodnog pogona lansirani su sladoledi u čašicama i kornetima, sladoledne torte, bezbroj različitih brendova i proizvoda. Neki od njih poput Ledoline, Njofre ili Bubija postali su, uz Snjeguljicu, neodvojiv dio odrastanja brojnih generacija, baš kao što su to danas King, Macho, Maximo ili pak neko od obiteljskih pakiranja sladoleda poput Quattra, Grandissima, Twicea... Zapravo, iz velike palete Ledovih proizvoda sladoljupcima je jako teško odlučiti koji je njihov ledeni desert najbolji. Primjerice, prije pet godina na konferenciji u Norveškoj Ledo torta od borovnice na štapiću proglašena je najboljim sladoledom na svijetu...

U posljednjih šezdeset godina Ledo je radio i rastao, prometnuvši se u brend bez kojega je odrastanje naprosto nezamislivo. Iako se vrijeme otkada je proizvedena prva Snjeguljica stubokom promijenilo, neke su stvari do danas svejedno ostale iste.

I prije šest desetljeća, jednako kao i sada, klince uvijek možete razveseliti Snjeguljicom čiji će okus u trenu otkloniti bojazan od odlaska liječniku, ublažiti bol nakon pada s bicikla... Ta odlična poslastica za djecu i odrasle prvi je i jedini odabir kada želimo uživati u dobro poznatom okusu koji se neopisivo topi u ustima te stvara čarobno zadovoljstvo za naša nepca.

Pogledajte video: Dječak dobio najbolji božićni poklon

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • dosta:

    Ide snjeguljica sve bolje, jer je jeftina kao i talijanski, po kg, a ove skupe nek jede elita,