Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Erste 'zazelenila': obvezali se na okolišno odgovornije poslovanje

Erste Grupa prva je financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji uključuje povećanje prodaje i broja fondova s ekološkim oznakama, održivo izvještavanje i promicanje održivog financiranja prema klijentima
10. lipnja 2021. u 17:00 0 komentara 103 prikaza
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Erste Grupa prva je financijska institucija u Europi koja se pridružila inicijativi Europske komisije "Obećanje o zelenoj potrošnji" (European Commission's Green Consumption Pledge) - projektu u sklopu Nove strategije za potrošače EU koja je dio Europskog sporazuma o klimi.

VADESEPT PROMO Prirodni dezinfekcijski proizvodi pogodni za osjetljivu kožu, djecu i okoliš

Erste je i među šest kompanija koje sudjeluju u pilot projektu inicijative. Bankarska se grupa obvezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicijskih proizvoda i pružanje boljih informacija klijentima kako bi mogli donositi utemeljene i održive odluke. Obveze će provesti kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima.

- Djelovanje na području zaštite okoliša i klime potrebno nam je odmah. Ovo obećanje stoga je još jedno jasno obvezivanje Erstea na jačanje naših ambicija u pogledu ESG-a kao jednog od naših budućih strateških stupova. Nestrpljivo iščekujemo pridruživanje naporima Komisije koja ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva. Želimo biti aktivan član te zelene tranzicije i vjerujemo da to možemo postići financijskim proizvodima i uslugama koje pružamo klijentima - naglasio je predsjednik uprave Erste Grupe Bernd Spalt.

Zagreb: Ministar Tomislav Ćorić govorio na konferenciji AI2FUTURE Tomislav Radoš 'Više od 360 tvrtki mora voditi računa o utjecaju na klimu'

Dosad se ukupno 11 tvrtki pridružilo Zelenom obećanju. Do kraja 2023. EAM planira za 50 posto povećati broj Erste investicijskih fondova kojima je dodijeljena austrijska oznaka za okoliš (Ecolabel), s 11 na 17. Trenutačno vrijednost pod upravljanjem u ovom segmentu iznosi 3,4 milijarde eura, što je oko pet posto ukupne imovine pod upravljanjem EAM-a.

Klijenti će češće dobivati obavijesti o najnovijim ESG temama i aktivnostima, primjerice, objavljivanjem 100 članaka o toj temi na financijskom blogu EAM-a do kraja 2023. Do kraja ove godine obvezali su se pružati izvještaje o ciljevima održivog razvoja za sve Erste investicijske fondove kao i izvještaje o učinku za sve Erste fondove s učinkom (Impact Funds) kojima upravlja EAM.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.