Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noviteti

'Energetski siromašna' kućanstva uskoro će imati pravo na naknadu

Struja
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
01.03.2013.
u 16:01

Europska direktiva i novi Zakon o tržištu električne energije obvezuju Hrvatsku da definira energetsko siromaštvo.

Zahvaljujući Zakonu o tržištu električne energije koji je na snazi od danas, kroz par mjeseci u Hrvatskoj će se definirati pojam energetski siromašnog kućanstva, piše Poslovni dnevnik.

To znači da će ona kućanstva koja udovolje kriterijima iz cenzusa od države moći dobiti potpunu ili djelomičnu naknadu troškova energije.

Lakšu otplatu zaostalih dugova za struju dobili su i gospodarski subjekti, i to kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, doznaje Poslovni.hr u Ministarstvu gospodarstva i HEP-u.

Za razliku od dosadašnjih subvencija koje su ograničavale potrošnju električne energije, pa su pomoć mogli dobiti samo ona kućanstva koja najmanje troše (garaže, vikendice, samci), novi sustav neće ograničavati potrošnju, a oslanjat će se na cenzus i provoditi u okviru socijalne skrbi. Europska direktiva 2009/72/EZ i novi Zakon o tržištu električne energije koji je stupio na snagu 1. ožujka obvezuje Hrvatsku da definira što je energetsko siromaštvo, te hoće li se ono definirati prema prihodima fizičke osobe, invaliditetu ili pak pristupu energentima. Više doznajte ovdje.

Ključne riječi
HEP

Komentara 3

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
21:28 01.03.2013.

Od 1,7, Građani će dobiti nove Kontejnere za smeće,MADE in EU. Svaki Građanin dobiti će vlastiti Kontejner za prekopavanje !

TM
TM
12:30 02.03.2013.

Da,to je tocno da ce dobiti svatko svoj privatni kontener za smece od 01.07.2013 ali sto naci u njemu kada nemam sto baciti a ne sluzi kao WC.

XX
xx
18:54 02.03.2013.

Zanimljivo je to kako je ova naša vlast najbrža u uvođenju zakona i pravila iz EU kojima udara po i tako niskom standardu većine državljana. Nismo još osjetili ni jednu novost koja bi nam olakšala život ili rasteretila troškove. Jakoo su ustrajni ti naši birokrati kad treba sprovoditi harače. Pa dajte, pokažite nam bar jednu prednost ulaska u EU - o kojima tako rado obećavate radost ulaska! Da je osjetimo na svom novčaniku i računima - koje ste nam pošteno ucrvenili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije