Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tedeschi otkrio: Atlantic za 10 milijuna eura kupuje tvrtku u zapadnoj Europi

Tržište bivše države premalo nam je i moramo tražiti prilike za rast izvan regije, poručuje šef zagrebačke kompanije
29. prosinca 2016. u 09:50 4 komentara 2174 prikaza
Emil Tedeschi
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi najavio je za Reuters da kompanija radi na akviziciji jedne kompanije u zapadnoj Europi. “Vrijednost akvizicije bit će veća od 10 milijuna eura”, rekao je i objasnio da tržište bivše Jugoslavije postaje premalo za poslovanje Atlantica.

– Budući da naši brendovi imaju tako visok udio na regionalnom tržištu, prostor za rast je ograničen. Moramo tražiti prilike za rast u sjeverozapadnoj Europi – organski i anorganski – istaknuo je Tedeschi tvrdnju koju već dulje vrijeme ponavlja pa nam ju je ponovio i sada.

Ne zadovoljava ih rast 2-3%

– Kao što uvijek ističemo, Atlantic Grupa sustavno snima stanje na tržištima i u industrijama koje se uklapaju u našu strategiju razvoja, tako i potencijalne mete za preuzimanje. Trenutačno snimamo stanje u jednoj kompaniji na području zapadne Europe, a u slučaju moguće akvizicije najprije ćemo obavijestiti Zagrebačku burzu, gdje naša dionica kotira na službenom tržištu – rekao nam je Tedeschi.

I u posljednjem intervjuu za naše novine rekao je da je fokus Atlantic grupe u sljedeće četiri godine intenzivna internacionalizacija jer ih više ne može zadovoljiti organski rast od dva do tri posto te da žele veći iskorak.

Iako Tedeschi ne iznosi mogućnost financiranja takve akvizicije, za pretpostaviti je da će se to provesti za kompaniju uhodanim kanalima – kreditom banaka gdje ima dobar rejting ili izdavanjem obveznica.

Manje je vjerojatno da bi išao u ponudu dionica na burzi, jer bi tako i smanjio svoj zasad većinski udjel u Atlanticu. Ove je godine Atlantic uspio ugovoriti izmijenjene i povoljnije uvjete kreditiranja s EBRD-om i IFC-om, a u lipnju je i izdao korporativne obveznice.

Za Reuters je i ponovio da je Atlantic zainteresiran za kupnju Podravke, ali pod uvjetom da država smanji svoj 25-postotni udjel u njoj. No ipak je izglednije da će ta priča sada pasti u drugi plan, ako se realizira preuzimanje na zapadnom tržištu. Interes za Podravku Tedeschi je objavio još prije sedam godina, a taj proces, ali u drukčijem obliku, aktualizirao se opet ove godine. Prije sedam godina Podravku je još tresla afera Spice, Atlantic je bio puno jači i spreman za preuzimanje. U investicijskim krugovima ta jačina nije popustila, pa i bez obzira na nešto lošije poslovne rezultate ove godine investitori u Atlanticu još uvijek vide tvrtku s boljim korporativnim upravljanjem, koje Podravki još uvijek nedostaje, zbog neizbježnog utjecaja države. S druge strane Podravka ove godine bilježi bolje rezultate poslovanja.

Već 11 godina preuzimaju

Emil Tedeschi, direktor Atlantic Grupe NEMA PRODAJE Tedeschi: Ni sa kime nismo razgovarali o privatizaciji Podravke ivica todorić Srbija Todorić i Tedeschi među 50 najmoćnijih stranaca

Ove godine postojala je namjera u krugovima Atlantica i mirovinskih fondova da se spajanjem tih dviju kompanija stvori jedna jača koja će lakše konkurirati na stranim tržištima. No jasno je sada, bez obzira na to koliko je to nezadovoljstva izazvalo kod čelnika Podravke Zvonimira Mršića, koji je na tu opciju odgovorio da su oni lovac, da Tedeschi nije s tim računao sa sigurnošću i već je nastavio snimati ostale prilike na drugim tržištima.

Posljednju akviziciju Atlantic je imao prije dvije godine preuzimanjem srpskog proizvođača domaćih džemova i sokova Foodland, čiji je brend Bakina tajna prisutan u više od 20 zemalja svijeta. Prije šest godina preuzeta je pak slovenska Droga Kolinska, a i s njom niz važnih brendova prepoznatljivih u regiji. Prvi iskorak kompanija je imala 2005. godine preuzimanjem njemačkog proizvođača prehrane za sportaše Multipower, nakon čega je i Atlantic Grupa stupila na europsko tržište i postala međunarodna kompanija. Najavljeno preuzimanje bilo bi zapravo drugo izvan regije.

Tedeschi je Reutersu najavio i mogući razvoj nove energetske pločice za američku multinacionalnu kompaniju Herbalife nakon što je istekao prijašnji desetogodišnji ugovor, a što je ove godine naštetilo prodaji i dobiti Atlantica. Lani je kompanija izgradila novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica u Novoj Gradiški.

>> Politiku maknuti s polica

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • sudac21:

  Udbinog ubojicu u zatvor

 • doktor1:

  A da vratis lovu koju si uk.rao dok su drugi ginuli?? Pa i sad kupujes na kredit. Ne znam samo po kojem je to kriteriju ovaj klaun uspjesan poduzetnik? Po udbaskom kriteriju vecernjeg lista..

 • Avatar tabasko
  tabasko:

  S čijim param, s čijim parama, s čijim parama UDBA oprana lova krajem 80setih.