Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene rastu

Dvostruko skuplje od grčkog i španjolskog: Ekstradjevičansko ulje iz Istre i do 180 kuna po litri

Berba maslina u Vodnjanu i okolici
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
19.10.2022.
u 23:30

DIRH je ove godine na tržištu uzorkovao 25 ekstradjevičanskih maslinovih ulja, od kojih je 13 palo na ispitu. Nisu bila lažna, ali ni ekstradjevičanska

Uspoređujemo li se s drugim mediteranskim zemljama EU, naše ekstradjevičansko maslinovo ulje više je nego dvostruko skuplje od grčkog, španjolskog ili portugalskog.

Prema zadnjoj analizi Tržišnog informativnog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede iz kolovoza, kilogram hrvatskog ekstradjevičanskog maslinova ulja u veleprodaji je stajao 7,67 eura ili 58 kuna, odnosno 767 eura za 100 kilograma, u Grčkoj 349, Španjolskoj 374, Italiji 445, Portugalu 336, dok je prosjek EU 383 eura. Za mnoge loša maslinarska sezona u lanjskoj godini iznjedrila je tako i 15,6% više veleprodajne cijene na godišnjoj razini, koje su se, naravno, odrazile i na rast cijena u maloprodaji.

No sudeći po početku ovogodišnje berbe i skupljoj preradi i za 50-80 lipa po kilogramu maslina, cijene ulja dodatno će uzletjeti – iz istarskih maslinika 15 do 34%!

I u Dalmaciji skuplje

U Istri je, tvrde tamošnji maslinari, cijena prerade godinama bila fiksirana na 1,50, negdje na 1,70 kn/kg, a kako je u međuvremenu, a naročito posljednjih mjeseci, sve poskupjelo, voda, struja, radna snaga..., pojedine uljare sada preradu naplaćuju i 2, 2,25, pa čak i 2,50 kuna, što je poskupljenje veće i od 50%. Veće uljare kojima preradu maslinari nerijetko plaćaju i u ulju boje se da će s visokom cijenom teško "utopiti" neplanirane viškove koji se mjere u desecima tisuća litara pa ostaju pri lanjskoj cijeni koju su "korigirale" na 130 kuna.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Lani je u prosjeku u cijeloj Istri, te u većem dijelu Dalmacije, urod podbacio 60-70% pa su, kako su za portal Istra24 kazali iz uljare Vodnjan, lanjskim povećanjem cijene ulja kompenzirali i ovogodišnje veće troškove. Ne žele loviti u mutnom, poručili su iz te uljare.

No sa staklenim bocama koje su lani koštale 2,40, a sada 5 kuna, rastom cijena etiketa, čepova, kartonske ambalaže, radne snage, struje, vode..., neki će dići cijene i na 150, pa i 180 kuna, a neki i bočicu od svega pola litre ekstra djevičanskog već cijene na 160 kuna. Ako je cijena odraz kvalitete, dojam je tako da je istarsko puno kvalitetnije, raritetnije, bolje marketinški pokriveno ili pak, po mnogima, jednostavno precijenjeno u odnosu na dalmatinsko koje se i dalje prodaje po puno nižoj cijeni. A za litru ekstradjevičanskog, bilo ono istarsko ili dalmatinsko, u prosjeku treba 6-7 kg maslina.

Predsjednik Zajednice uljara i maslinara Hrvatske (ZUMAH) Ivica Ljubenkov kaže da je i s lanjskim poskupljenjem litra dalmatinskog ekstra djevičanskog maslinova ulja dosad u prosjeku koštala između 80 i 100 kuna. Vrlo vjerojatno je da će cijene ulja još ići gore, ali je trenutačno nezahvalno špekulirati koliko. Treba prvo vidjeti koliko će biti ulja.

– Ovogodišnji urod kod nekih je bolji, kod nekih gori nego lani, ovisno o mikrolokacijama. Jedna je priča istočni, druga zapadni dio Hvara, treća Šolta, Brač, Makarska... Sve ovisi gdje je bilo kiše i u koje vrijeme. Troškovi maslinara su veći, skočile su i cijene zaštitnih sredstava, gnojiva, radne snage..., a s druge strane i cijena prerade u uljarama jer je poskupjela struja, koja im je glavni energent – objašnjava. Cijena prerade u pojedinim dalmatinskim uljarama s prosječnih 1,20 kuna u lanjskoj godini skočila je tako na 1,50 do 1,80 kn/kg, što je još uvijek niska cijena u odnosu na istarskih 2,30-2,50 kn.

– Ne znam zašto je u Istri toliko, ista je struja i kod njih i kod nas. Lani je kod nas najviša cijena prerade bila 1,10-1,20 kn/kg. Na kraju će sve to platiti – ili neće – potrošač – ističe.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Ivica Miljak, vlasnik dviju uljara Bilaja iz Marine koje godišnje prerade između 3 i 6 tisuća tona maslina, kaže da dosadašnje analize potvrđuju da je ulje puno kvalitetnije nego lani. Maslina ima dosta, jedino što nije bilo kiše pa su plodovi mali i suhi kao kamen. On masline prerađuje za 1,30 kn/kg, što je 30-ak lipa skuplje nego lani, a otkupna cijena ulja je 5 kn viša nego lani, odnosno 60 kn, s time da ga plaća u roku 48 sati. Ovisno o količinama, ulje iz njegove uljare u maloprodaju će za 70 do 90 kuna, tvrdi.

'Nismo u istoj državi'

Na upit zašto je kod Istrana puno skuplje, a riječ je također o ekstradjevičanskom, Miljak odgovara da "očito ne živimo u istoj državi".

Neki maslinari s kojima smo razgovarali, ali u "duhu dobrih poslovnih odnosa" žele ostati anonimni, kažu da neki istarski uljari masline kupuju i u Dalmaciji, potom ih prerade i ulje prodaju za 200 kuna. A ne libe se, tvrde, ni već gotovog dalmatinskog ulja koje završi kao istarsko.

Iz Državnog inspektorata doznajemo da je poljoprivredna inspekcija do sada u 2022. uzorkovala 25 ekstradjevičanskih maslinovih ulja (sedam hrvatskih proizvođača te po devet podrijetlom iz Španjolske i Italije). Kod većih subjekata i trgovačkih lanaca te u veleprodaji i uljarama uzeto je 20 uzoraka, a pet na OPG-ovima i kod malih obrta. Na "ispitu" ih je palo 13, sedam iz Španjolske, pet iz Italije i jedan iz RH, a najviše se tiču neispravnog deklariranja – nisu bila ekstradjevičanska, nego djevičanska maslinova ulja.

– Analizama ulja nije utvrđeno dodavanje drugih biljnih ulja u uzorkovana ulja, tzv. patvorenje – istaknuli su iz DIRH-a. 

Komentara 1

KI
kizz1
06:31 20.10.2022.

Isto mi je 150 kn iil 500 kn u oba slučaja ga neću kupiti,. ima talijanskih i španjolskih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?