Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Badel 1862

Država oklijeva s provođenjem modela C u Badelu 1862

'poslovni......zagreb.........25.10.2004. badel . otvaranje novog pogona , boce foto: IGOR KRALJ'
'igor kralj'
10.05.2011.
u 13:42

Ministrica financija Martina Dalić tvrdi da se neće odustati od Badela, ali da model C nije tehničko pitanje.

Iako je Badel 1862 u ovu godinu krenuo s ambicioznim planovima o dvoznamenkastom rastu prihoda, izvoza i domaće prodaje, čemu u prilog idu i rezultati iz prvog tromjesečja, razloga za optimizam bilo bi i više da država i godinu dana nakon prihvaćanja modela C još uvijek ne oklijeva s njegovim provođenjem.

Badel bez komentara

Dapače, Badel je zasad jedini kandidat kojemu je Vlada i odobrila sanaciju po modelu C za pomoć tvrtkama u teškoćama, no špekulira se da nova ministrica financija Martina Dalić nije u potpunosti zadovoljna s modelom C svoga prethodnika, kao uostalom ni s modelima A ili B, koji su promijenjeni.

U Badelu jučer nisu htjeli ništa komentirati. No, M. Dalić demantira da će biti izmjena na modelu C. Tvrdi da se na Badelu radi, ali da provedba odluke u ovom slučaju nije samo tehničko pitanje.

– Postojeći model C daje mogućnost davanja državne potpore poduzetnicima u poteškoćama na način koji je u skladu sa Zakonom o državnim potporama, odnosno EU praksom. Mi drugih način pomaganja poduzetnicima u poteškoćama nemamo, da istodobno ne dođemo u situaciju kršenja vlastitih zakona. Dakle, ne očekujem novi model C – rekla je ministrica Dalić.

Potvrđuje da malo poduzetnika uspije proći kroz model C zato što su im planovi restrukturiranja tanki i da je tu najveći problem.

S obzirom da se s vlasničkim restrukturiranjem, odnosno državnim preuzimanjem većinskog udjela od 73 do 76 % u Badelu još čeka, usporeni su i neki planirani poslovi Badela, poput joint venture poduzeća s kineskim partnerom, za koje imaju veliku potporu kineskog veleposlanstva, a najavljene su i subvencije kineske vlade kroz povrat potrošena iznosa za carine i PDV.

402 mil. prihoda u 2011.

I unatoč tome što je tvrtka lani tri mjeseca bila u blokadi, Badel je, neslužbeno doznajemo, uspješno proveo sve mjere organizacijskog i financijskog restrukturiranja. I banke vjerovnici uključile su se u program restrukturiranja i prihvatile reprogram društva, time je olakšano poslovanje tvrtke u ovoj godini. U okviru poslovnog restrukturiranja i okretanja "core" biznisu nedavno pripojen i Eurobev s kojim u 2011. očekuje 402 milijuna kuna prihoda.

U Badelu su svjesni da država kao vlasnik nije dugoročno rješenje. U prvom tromjesečju ove godine tvrtka je ostvarila dobit od 1,62 milijuna kuna. Izvoz vina u tom je razdoblju povećan čak 214 %.

Komentara 2

OB
-obrisani-
20:41 10.05.2011.

Treba težište baciti na opake žestice, tipa \"mirogojček\", to ide u doba krize, bauštelci, beskućnici i klošari ga obožavlejo

BA
barbaizamerike
14:59 11.05.2011.

prijatelj mi kaze da badel nije prodan jer je seks bacio oko na njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije