Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petrokemija

Dokapitalizacija u lipnju, inače je stečaj neizbježan

Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.04.2014.
u 10:30

Petrokemija je stalni kupac plina, a Ina pri isporuci nema trošak transporta pa bi joj snižavanje cijene plina trebao biti dugoročni cilj

Situacija koja se zakomplicirala na relaciji Vlada-Ina zbog potrebe prodaje Inina plina u skladištu Okoli, u kratkom roku i po niskim cijenama, zaustavila je i razgovore na istoj relaciji o promjeni ugovora vezanoj za snižavanja cijene plina po kojoj bi Ina, tj. njezina tvrtka Prirodni plin, dostavljala plin Petrokemiji.

Niža cijena plina uvjet je pod kojim će mirovinski fondovi pristati na dokapitalizaciju Petrokemije, potrebnoj nakon što su svi strateški partneri odustali od ulaska u tu kutinsku kompaniju. Skupština, na kojoj bi se trebala predložiti dokapitalizacija, za mjesec je dana, a povećanje kapitala moralo bi se dogoditi u lipnju, kada na naplatu dolaze već prolongirani krediti banaka. U suprotnom će Petrokemija morati u stečaj, kaže nam sugovornik blizak tvrtki. Razgovori o mogućoj promjeni ugovora nisu dva tjedna održani, no interes da se dogovor postigne trebao bi biti obostran. Naime, pristankom na manju cijenu i nastavkom ugovora s Petrokemijom, jer postojeći istječe krajem ove godine, Ina bi imala sigurnog kupca plina kroz cijelu godinu. Odluči li se ipak to ne učiniti, Ina bi trebala izvoziti taj plin, prodavati ga po nižim cijenama uz trošak transporta.

Država zato traži da upravo za cijenu troška transporta, koji pri isporuci plina Petrokemiji nema, Ina smanji cijenu plina Petrokemiji. Inu proizvodnja plina košta oko 60 lipa, a Petrokemiji je prodaje za oko 2,5 kuna po kubiku, dok je ta cijena na spot tržištu manja oko 15 posto. Što se tiče drugog uvjeta za dokapitalizaciju – smanjenje broja zaposlenih – prijedlog radnicima o uvjetima odlaska već je ponuđen i situacija bi mogla biti poznata već do kraja mjeseca.

>>Petrokemija je ogledni primjer hohštapleraja i mutih poslova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije