Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Znanjem do bolje mirovine

Dobre stvari ostaju u obitelji: kako se mirovina može prenijeti

Pogledajte kako je Morana Zibar otkrila da se uz pomoć mirovinskog osiguravajućeg društva možete pobrinuti za sebe, ali i za budućnost svojih najmilijih
19. studenoga 2020. u 11:25 4084 prikaza
Znanjem do bolje mirovine

Bliži se vrijeme odlaska u mirovinu. I vi se možda pitate - odakle krenuti? Ako se ne brinete samo za sebe, nego i za budućnost svojih najbližih, dobro je znati kako ugovoriti mirovinu koja se može nastaviti isplaćivati i u slučaju smrti korisnika mirovine.

Prvi korak

Kada se približi vrijeme odlaska u mirovinu, prvi je korak podnošenje službenog zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Drugi korak

Nakon obrade zahtjeva na kućnu adresu budućem korisniku mirovine stiže informativni izračun mirovine iz Regosa. Budući korisnik mirovine, a to ste vi, osobnim odlaskom u poslovnicu Fine na šalteru Regosa potpisuje izjavu u kojoj izabire isplatu mirovine iz I. i II. stupa. Nakon što HZMO donese rješenje iz svoje nadležnosti, budući korisnik mirovine na šalteru Regosa odabire mirovinsko osiguravajuće društvo za isplatu mirovine. Potom s mirovinskim osiguravajućim društvom ugovarate oblik mirovine koji vam najviše odgovara.

Mirovinu će isplaćivati mirovinsko osiguravajuće društvo po vašem izboru

Ako ste odabrali opciju kombinirane isplate (tj. isplatu mirovine iz I. i II. stupa), dio mirovine dobivat ćete preko HZMO-a (I. stup), a drugi dio će vam isplaćivati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) u koje prebacujete sredstva za isplatu mirovine iz II. stupa.

Vi kao član obveznog mirovinskog fonda (i budući korisnik mirovine) dužni ste osobno izvršiti odabir mirovinskog osiguravajućeg društva prijavom Središnjem registru osiguranika (REGOS).

Prenosivost mirovine | Autor :

Izvor: HZMO, kolovoz 2020.

Možete se predomisliti i promijeniti MOD

Ako se predomislite, u roku od 15 dana možete promijeniti vlastiti odabir mirovinskog osiguravajućeg društva. Kada izbor MOD-a postane konačan (nakon isteka 15 dana od dana podnošenja prijave), Regos pokreće postupak zatvaranja osobnog računa te izdaje nalog za doznaku obveznom mirovinskom društvu koje upravlja obveznim mirovinskim fondom u kojem je vaš osobni račun.

Prijenosom sredstava s vašeg osobnog računa u mirovinsko osiguravajuće društvo prestaje vaše članstvo u fondu, a potpisom ugovora o doživotnoj isplati mirovine mirovinsko osiguravajuće društvo započinje mjesečne isplate mirovine.

Mirovina sa zajamčenim razdobljem – dobar izbor ako želite sigurnost za svoje najbliže

Koji oblik mirovine iz II. stupa ugovoriti s mirovinskim osiguravajućim društvom individualni je izbor svakog korisnika mirovine te ne postoji pogrešan odabir jer veća mirovina ne mora nužno predstavljati bolju opciju. Kod pojedinačne i zajedničke prijevremene ili starosne mirovine u II. stupu moguće je ugovoriti oblik mirovine sa zajamčenim razdobljem. Zajamčeno razdoblje korisniku mirovine nudi određenu sigurnost s obzirom na to da se, u slučaju smrti korisnika mirovine, isplata prenosi na imenovanoga korisnika kojeg korisnik mirovine odredi u trenutku potpisivanja ugovora. Vaš imenovani korisnik može biti vaš supružnik, dijete ili bilo koja druga osoba koju vi odlučite imenovati.

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Imenovanog korisnika svoje mirovine možete promijeniti kad god poželite

I ovdje se možete predomišljati. Vi kao korisnik mirovine možete mijenjati svog imenovanog korisnika tijekom trajanja zajamčenog razdoblja. Zajamčeno razdoblje definirano je u razdoblju od najmanje pet do najviše dvadeset godina od datuma ostvarivanja prava na mirovinu osnovnog korisnika. Ako dođe do smrti korisnika mirovine tijekom trajanja zajamčenog razdoblja u pojedinačnoj mirovini, mirovina se nastavlja isplaćivati imenovanom korisniku do završetka zajamčenog razdoblja. A u slučaju smrti korisnika mirovine i njegova bračnog druga tijekom trajanja zajamčenog razdoblja u zajedničkoj mirovini, mirovina se nastavlja isplaćivati imenovanom korisniku do kraja ugovorenog zajamčenog razdoblja. To mogu biti djeca ili netko drugi koga odlučite imenovati.

Zajamčeno razdoblje – prednost isplate mirovine iz II. stupa

Kako je ponuđeni oblik ugovaranja mirovine sa zajamčenim razdobljem jedna od prednosti isplate mirovine iz II. stupa, moguće je da će on biti argument više u korist odabira kombinirane isplate bez obzira na to što početni iznos mirovine samo iz I. stupa može biti viši nego u kombiniranoj isplati.

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan