Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Depoziti porasli, ali banke su gotovo obustavile nove kredite

Turizam napunio trezore banaka, no strah od loma jači je od pohlepe, kolovoz prošao tek uz neznatno kreditiranje.
01. listopada 2009. u 17:39 2 komentara 4 prikaza
euro
Foto: arhiva vl

Još malo pa ni država više neće imati što tražiti u bankama. Tijekom kolovoza plasmani komercijalnih banaka porasli su samo 257 milijuna kuna, što je najmanje povećanje kredita na mjesečnoj razini dosad.

Od početka godine kreditne su linije rasle samo tri posto, s tim što su država i državni fondovi dobili glavninu kapitala - oko 12 milijardi kuna, dok je stanovništvo smanjilo zaduženost za blizu četiri milijarde kuna. Uglavnom, tvrtke i građani vraćaju stare kredite i ne uzimaju nove, dok država troši sve do čega može doći, uz prilično visoku cijenu kapitala.

Kod stanovništva, u kolovozu su neznatno rasli samo stambeni krediti - oko 140 milijuna kuna, dok su svi drugi krediti u padu, uključujući i kartične.

Za razliku od prijašnjih godina kada su rast i osvajanje tržišta bili glavna preokupacija bankara, sad je sva energija prebačena na naplatu, pa svi novi klijenti prolaze kroz sito i rešeto prije nego što se domognu sitnog kredita. Inače, udio loših kredita do sredine godine kod tvrtki je preskočio devet posto, a kod građana pet posto, što se donedavno činilo nezamislivim.

Pozitivan ishod turističke sezone osjetio se i na bankarskim depozitima, koji su u kolovozu porasli nešto više od tri milijarde kuna, s tim što su oročeni depoziti povećani oko dvije milijarde kuna. Tijekom ove godine oročeni depoziti građana porasli su oko pet milijardi kuna, a u kolovozu oko 800 milijuna kuna. Kapitala ima više nego povjerenja.

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • praviBBB:

    usporedbu kamatnih stopa po depozitima svih banaka sam pronašao na www.anicazna.com/banke.aspx

  • bambi:

    It\'s ok. To je put ka snižavanju kamatnih stopa. Ja sam zlopamtilo i vrlo dobro pamtim svako povećanje kamatnih stopa po svojim kreditima. Kada otplatim kredite ne uzimam više nove! Sljedeći krediti koji bi uzeo bio bi uz fiksnu stopu ... prikaži još! od 2 posto! Banke su u ovoj državi obične lihvarske institucije. Neki dan sam pozatvarao sve one gluposti koje ni ne znaš da imaš a za koje ti uzimaju naknadu sms i kartica koje ne koristiš, punomoći i ode tako 30-40kn svaki mjesec......sada mi je ostao samo tekući račun i internet bankarstvo.....