Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtke vraćaju kredite i smanjuju zaduženost, država povećava

Depoziti porasli, ali banke su gotovo obustavile nove kredite

euro
arhiva vl
01.10.2009.
u 17:39

Turizam napunio trezore banaka, no strah od loma jači je od pohlepe, kolovoz prošao tek uz neznatno kreditiranje.

Još malo pa ni država više neće imati što tražiti u bankama. Tijekom kolovoza plasmani komercijalnih banaka porasli su samo 257 milijuna kuna, što je najmanje povećanje kredita na mjesečnoj razini dosad.

Od početka godine kreditne su linije rasle samo tri posto, s tim što su država i državni fondovi dobili glavninu kapitala - oko 12 milijardi kuna, dok je stanovništvo smanjilo zaduženost za blizu četiri milijarde kuna. Uglavnom, tvrtke i građani vraćaju stare kredite i ne uzimaju nove, dok država troši sve do čega može doći, uz prilično visoku cijenu kapitala.

Kod stanovništva, u kolovozu su neznatno rasli samo stambeni krediti - oko 140 milijuna kuna, dok su svi drugi krediti u padu, uključujući i kartične.

Za razliku od prijašnjih godina kada su rast i osvajanje tržišta bili glavna preokupacija bankara, sad je sva energija prebačena na naplatu, pa svi novi klijenti prolaze kroz sito i rešeto prije nego što se domognu sitnog kredita. Inače, udio loših kredita do sredine godine kod tvrtki je preskočio devet posto, a kod građana pet posto, što se donedavno činilo nezamislivim.

Pozitivan ishod turističke sezone osjetio se i na bankarskim depozitima, koji su u kolovozu porasli nešto više od tri milijarde kuna, s tim što su oročeni depoziti povećani oko dvije milijarde kuna. Tijekom ove godine oročeni depoziti građana porasli su oko pet milijardi kuna, a u kolovozu oko 800 milijuna kuna. Kapitala ima više nego povjerenja.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
praviBBB
10:00 02.10.2009.

usporedbu kamatnih stopa po depozitima svih banaka sam pronašao na www.anicazna.com/banke.aspx

DU
Deleted user
09:10 16.10.2009.

It\'s ok. To je put ka snižavanju kamatnih stopa. Ja sam zlopamtilo i vrlo dobro pamtim svako povećanje kamatnih stopa po svojim kreditima. Kada otplatim kredite ne uzimam više nove! Sljedeći krediti koji bi uzeo bio bi uz fiksnu stopu od 2 posto! Banke su u ovoj državi obične lihvarske institucije. Neki dan sam pozatvarao sve one gluposti koje ni ne znaš da imaš a za koje ti uzimaju naknadu sms i kartica koje ne koristiš, punomoći i ode tako 30-40kn svaki mjesec......sada mi je ostao samo tekući račun i internet bankarstvo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije