Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera sječka

Čudili smo se, Šume su mogle tražiti polog i od 5 mil. eura

'24.10.2006., Zagreb - Izlozba Boris Stajduhar. Suncica Lalic, Dragan Jurilj.  Photo: Davor Puklavec/24sata'
'Davor Puklavec/PIXSELL
28.09.2012.
u 17:48

Iza nas je ozbiljan ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama s više od 5000 MW, tvrdi Dragan Jurilj iz Uni Viridasa

Slažem se da natječaj nije trebao tako ići. I mi smo bili u šoku i bili bismo sretniji da su Hrvatske šume tražile polog od 5 mil. eura kako bi se dokazala ozbiljnost projekata. No, iako ne sumnjam da ih je na natječaju bilo, mi nismo u kategoriji špekulanata o kojima se piše. Iza nas je ozbiljan ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama s više od 5000 MW – tvrdi Dragan Jurilj iz Uni Viridasa. Podsjetimo, Uni Viridas kojemu je na čelu bivša manekenka i Juriljeva supruga Sunčica Lalić, na natječaju HŠ-a po principu “tko će prvi” prva je i dobila ugovor za drvnu sječku u vrijednosti većoj od 300 mil. kuna na rok od 14 godina.

Zaposlit će 200 ljudi

Uvjet je još jedino bila lokacijska dozvola za postrojenje za proizvodnju električne i/ili toplinske energije, no Uni Viridas ima i referencije i bankovne garancije, tvrdi Jurilj. Njihov partner, belgijsko-turski konzorcij Unit Investment u vlasništvu biznismena te predsjednika turskog Galatatasaraya Unala Aysala, i na svojim se korporativnim stranicama hvali energanom na biomasu od 10 MW u RH. Uz njega će u poslovnoj zoni u Babinoj Gredi, koju su čitavu zakupili, biti i staklenici i hladnjača. Završetak energane planiran je već 2013. te upošljavanje 200 ljudi, dok radovi nakon što se odabere najpovoljniji izvođač počinju već za mjesec dana. U godinu i pol dana rada na projektu u potpunosti zatvorili financijsku konstrukciju, najavljuje Jurilj. Unit, navodno, u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna eura i u planu su mu i solarna energija, vjetar i geotermalni objekti. Prvo su planirali geotermalnu elektranu, ali je zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa napravljen 10 puta bolji projekt, objašnjava.

Rezanje vrpci

Druga tvrtka para Lalić – Jurilj Unisol Kastelica s Unitom bi trebala graditi solarnu elektranu, ali je, nakon što su u RH za to ukinuti poticaji, projekt završio na čekanju. Kako doznajemo, po ugovoru s HŠ-om, koji se jučer i očitovao medijima, svih 18 “pobjednika” na natječaju do kraja 2012. moraju završiti zemljane radove, odnosno zatvoriti financijsku konstrukciju i naručiti turbine za svoje elektrane inače će raskinuti sklopljene ugovore. No, to ne znači da će, nakon što Vlada u veljači počne otvarati radove i rezati vrpce, svi biti i dovršeni.

>> Sunčica Lalić bila prva i kupila drvne sječke za 21,6 milijuna kuna

Komentara 13

Avatar Pataren
Pataren
20:48 28.09.2012.

ovo ne moze biti istina,molim vas recite mi da ovo nije istina.pa tog tipa znam od malih nogu.shaner,shvercer dopom i lopina koja je krala skupe aute i prodavala ih po bosanskim mahalama je ozbilja ulagac?zemljo otvori se i progutaj hrvatsku.ovo je totalni subrealizam gospodo!

CH
chemica
19:35 28.09.2012.

Bon 1, Bon 2...Sjećam se kada mi je frend flipnuo jer su mu Bandićevci tražili svakakve bedastoće zbog posla vrijednog par desetaka tisuća kuna pa je na kraju i ostao bez njega, mada je bio najpovoljniji ponuđač. Ovdje se radi o MILIJUNIMA, a dovoljno je da prvi predaš dokumentaciju ( onaj jedan jedini papir)? Tako je to kada namještaš posao rođi. Daš mu informaciju prije raspisivanja natječaja pa da bude prvi spreman ( kao u ovom slučaju) ili pak podesiš natječaj na kojem može samo on zadovoljiti.

AN
Andreeejjj
19:21 28.09.2012.

Strašan - extra par...čuj Jurilj i Sunčica...prvi krao aute a druga se jeb....za kintu. Auuuu hrvatske zlatne mladeži, bljaaak i fuuuuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije