Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvoze sve više

Najbolja godina strojne obrade Đure Đakovića nakon krizne 2009.

02.02.2015., Slavonski Brod - Tvrtka Djuro Djakovic Strojna obrada polako izlazi iz krize. Okosnicu njihova rada danas cini proizvodnja specificnih proizvoda poput busotinskog zasuna za eksploataciju nafte, mehanickih prijenosnika za zeljeznice, te okretn
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
04.02.2015.
u 16:30

Brodska tvrtka proizvodi i servisira osovinske sklopove za tračnička vozila

Strojna obrada, izvozno orijentirana tvrtka u sklopu Holdinga Đuro Đaković, polako izlazi iz krize. Nakon zatvaranja zapadnoeuropskog i američkog tržišta, na koja je izvozila tri četvrtine svoje proizvodnje, uprava je 2009. godine bila prisiljena otpustiti 80 od 180 zaposlenih radnika. Prihodi su s prijašnjih 46 pali na desetak milijuna kuna, ali idućih su godina opet počeli rasti. S ostvarenim prihodom od 32 milijuna kuna, uz milijun kuna čiste dobiti, protekla je godina bila najbolja od posljednjih šest, a tvrtka se probila i na nova tržišta – finsko, švedsko i nizozemsko.

– Ulažemo mnogo truda kako bismo se iznova pozicionirali na svjetskom tržištu. Razvijamo vlastiti proizvodni program i kontinuirano ulažemo u nove tehnologije, a tražimo i velike strateške partnere koji bi nam donijeli nove poslove – kaže direktor Hrvoje Kekez.

Okosnicu programa slavonskobrodske tvrtke danas čini proizvodnja specifičnih proizvoda poput bušotinskog ventila (zasuna) za eksploataciju nafte, koje uglavnom radi za Inu, ali nastoji ih plasirati i na svjetsko tržište. Riječ je o dijelu erupcijskog uređaja s pomoću kojega se crpi nafta na naftnim poljima i platformama. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, bušotinski ventili Strojne obrade po kvaliteti su jednaki onima koji se proizvode u Americi i zapadnoj Europi, a lani su dobili i certifikat American Petroleum Institutea.

Ponude za ventile poslali smo u ruski Gazprom, Houston, Saudijsku Arabiju i Ukrajinu. U svibnju bismo se trebali licencirati za kompletan erupcijski uređaj, što će nam donijeti mogućnost natjecanja za širu paletu, a samim time i povećati šansu da negdje prođemo – nastavlja Kekez.

Brođani uz naftni rade i željeznički program, u kojem je najzastupljenija proizvodnja i servisiranje pogonskih osovinskih sklopova po kojima se kotrljaju tračnička vozila – tramvaji, lokomotive i vagoni. U tom segmentu rade za sve zemlje u regiji, ali i za svjetski poznatu tvrtku Bombardier i njezine pogone u cijeloj zapadnoj Europi.

Treći su specifičan proizvod okretni ležajevi velikog promjera, koji se primjenjuju na borbenim vozilima, bagerima i u posljednje vrijeme na vjetroelektranama. Trenutačno najviše rade s jednim irskim proizvođačem za kojeg proizvode 20-ak različitih komponenti koje se ugrađuju u vjetroelektrane.

>> Splitski škver traži 2598 radnika, odmah zapošljava 1000

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije