Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Budućnost duhanske industrije u pari obogaćenoj aromom duhana

Glavni direktor za znanost BAT-a tvrdi kako tehnološka revolucija u duhanskoj industriji donosi proizvode s 95 posto manje štetnih tvari
06. rujna 2018. u 16:40 0 komentara 494 prikaza
glo
Foto: KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL

Ne možemo tvrditi da je naš proizvod 100% siguran, ali je sigurno poželjniji od klasičnih cigareta. Neki ljudi jednostavno ne žele odustati od pušenja, a na nama je da im ponudimo manje rizične proizvode, najbolju tehnologiju i najbolji proizvod i budemo prvi u toj kategoriji, poručuju ovih dana iz British American Tobacca (BAT), najavljujući kako će do kraja godine i na hrvatskom tržištu lansirati inovativni uređaj “glo”, koji će kao proizvod nove generacije (NGP) kod pušača smanjiti rizik od bolesti povezanih s pušenjem, ako se već ne mogu ostaviti tog poroka.

alkohol i cigarete Ilegalne zdravije Alkohol i duhan štetniji od marihuane, Hrvati među vodećim konzumentima u svijetu

Poruku “Quit or Die” posljednjeg je desetljeća, naime, shvatilo svega 2% pušača i ostavilo se pušenja, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. A kako su politike velikog broja zemalja sve restriktivnije po pitanju pušenja, trošarina i javnog zdravlja, a pušači, kojih će, prema procjenama, i 2030. na Zemlji biti najmanje milijarda, sve izbirljiviji, duhanska industrija krenula je u tehnološku utrku tešku milijarde eura, koju će preživjeti samo najjači. Što podrazumijeva strategija NGO-a (isparivača i grijanih duhanskih proizvoda), koja bi BAT-u, prema najavama, već ove godine mogla generirati milijardu dolara dodatnih prihoda, koja je razlika između “običnih” cigareta i glo-a, idu li i proizvodima nove generacije na ruku i istraživanja..., razgovaramo s dr. Chrisom Proctorom, glavnim direktorom za znanost BAT-a, u čijem je portfelju i hrvatski TDR.

Duhanska industrija se posljednjih godina, više nego ikad, okreće znanosti. Otkuda odjednom toliko proizvoda tzv. nove generacije?

Već čitav niz godina radimo u smjeru smanjenja štetnosti proizvoda, no tek u posljednjih nekoliko godina smo, zahvaljujući brzom napretku u mikroelektronici i razvoju baterija, došli do mogućnosti razvoja inovativnih proizvoda poput uređaja glo. U testiranju koristimo najsuvremeniju znanost i naša dosadašnja istraživanja pokazuju znatno smanjeni potencijal rizika pri korištenju glo-a. 

Milan Kujundžić Rigorozne preventivne takse Kujundžić: Cigarete i alkohol moraju poskupjeti 100 posto

Koja je razlika između obične cigarete i nove generacije proizvoda, poput e-cigarete ili BAT-ova novog uređaja glo? Može li se reći da su ti uređaji sigurniji za pušače?

Velika razlika između proizvoda nove generacije i klasične cigarete je što u korištenju proizvoda nove generacije nema izgaranja duhana. 

Mnogi štetni sastojci koji se nalaze u dimu cigareta nastaju na visokim temperaturama, do 9000 °C, kolika je temperatura na samom vrhu goruće cigarete. Glo zagrijava duhan u duhanskim umecima do 240 °C, što omogućuje nikotinu i okusu duhana da se pretvore u paru u kojom se bilježi znatno niža razina štetnih tvari u usporedbi s dimom cigareta. Prema našim istraživanjima, riječ je o 90 do 95% manje štetnih tvari.

Koliko je BAT uložio u glo?

Tijekom proteklih nekoliko godina uložili smo više od 2,5 milijardi dolara u razvoj naših proizvoda nove generacije. Želimo potrošačima osigurati što veći izbor proizvoda s potencijalom manje štetnosti, razvijamo i e-cigarete i proizvode za zagrijavanje duhana. 

Pušenje Istraživanje BAT-a Zagrijavanje duhana do 240° C znatno smanjuje rizik za zdravlje

U Japanu ste uključeni u istraživanje stanovništva o učincima glo-a na ljude. Kakvi su rezultati?

Klinička studija u Japanu, objavljena u eminentnom znanstvenom časopisu, pokazuje da su volonteri pušači koji su se prebacili na glo imali znatno niže razine štetnih tvari u organizmu već samo nakon jednog dana u usporedbi s volonterima koji su nastavili pušiti klasične cigarete. Zapravo, kod onih koji su se prebacili na glo razine mnogih biomarkera bile su slične onima kod treće skupine volontera koji su u promatranom razdoblju potpuno prestali pušiti.

Vlade nekih zemalja, pa i Hrvatske, i duhanske proizvode nove generacije smatraju jednako opasnima i svrstavaju ih u istu kategoriju s običnim duhanom. Kako to komentirate?

To je razumljivo, ti proizvodi su prilično novi i vlade ih trebaju procijeniti. Međutim, znanstveni odbori u nekoliko europskih zemalja pregledali su proizvode kao što je glo i procijenili da su vjerojatno znatno manje rizični od pušenja. Vjerujemo da bi regulativa trebala poticati prebacivanje na manje rizične proizvode.

British American Tobacco Inovacije BAT-ove nove cigarete ne gore, ne dime i nemaju pepela

Kakva je budućnost duhanskog biznisa? Treba li ozbiljno shvatiti poruku “quit or die”? Hoće li duhanska industrija, pa i BAT, u budućnosti potpuno prestati proizvoditi klasične cigarete?

Tek smo na početku dugog putovanja, a brzina kojom se odrasli pušači odlučuju za prelazak na potencijalno manje rizične proizvode ovisit će o mnogim čimbenicima, uključujući regulativni okvir, javnozdravstvene stavove o proizvodima, stavove individualnih vlada, ali i kontinuiranoj inovaciji i, naravno, preferencijama potrošača.

Pogledajte video - Supernamirnice koje trebate imati u svom domu:

[video: 22601 / Supernamirnice koje trebate imati u svom domu]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.