Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto u odnosu na 2013.

Najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen je padom bruto investicija u fiksni kapital.
29. kolovoza 2014. u 11:23 79 komentara 3004 prikaza
Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko je gospodarstvo već 11. kvartal zaredom u padu. Naime, tromjesečni bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2014., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0,8% u odnosu na isto tromjesečje 2013., izvijestio je danas Državni zavod za statistiku.

Taj je pad veći nego onaj u prvom tromjesečju, kada je, u odnosu na isto razdoblje lani, BDP pao za 0,4 posto.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.

Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije (C), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva (F).

Iz DZS-a napominju kako je u ovoj procjeni stopa izračunata primjenom nove metodologije i kao takva "nije metodološki usporediva s dosad objavljenim stopama".

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2014. iznosila je 5558 kune, a bruto plaća 8024 kune, također je objavio DZS. Stopa registrirane nezaposlenosti za srpanj 2014. iznosi 17,8%.

>> U uspješnoj Hrvatskoj s manjom javnom potrošnjom svi punoljetni mogli bi dobivati 2000 kn

>> Pad se može izbjeći samo nekim čudom

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • nonoinoq:

    Gospodarske mjere i potezi Milanovića i SDP-a nas uništavaju, ovo je najgora vlada u Hrvatskoj povijesti, pa kako ih nije sram? Pljuvali su svi Kosoricu 2011. i HDZ, pljuvao sam i ja sitni rast BDP dva kvartala zaredom u 2011. ... prikaži još! i onda dolaze "spasitelji SDP-ovci" koji žive na lovorikama Sanaderovog uhićenja i ne da ne ostvaruju sitni rast BDP-a već nas guraju u još goru krizu te gospodarsku depresiju i stagnaciju. Četiri godine s SDP-om su bačene u vjetar, a zbog ove katastrofe gospodarske koju su napravili u zadnje tri godine SDP-ovci, nećemo se oporaviti u narednih pet, šest godina prema ekonomskim stručnjacima. Ovo je katastrofa, nikada nisam mislio da ću to napisati, ali HDZ je za SDP space shuttl. Milanoviću ostavka jer tvoje daljnje vladanje nema smisla, koji ćeš nam vrag ako će i u 2015. padati BDP? Državom može vladati i kaktus i siguran sam da bi kaktus napravio manje štete od tebe Milanoviću i tvojih nesposobnih, a vjerojatno i korumpiranih pajdaša u vladi. Sanader je pljačkao i rastao je BDP, koliko li se tek država pljačka danas pod kukurikavcima kada nam BDP konstantno pada? Lova nestaje, ovi padovi BDP-a dok se Europa oporavlja nije slučajan.

  • santos008:

    Kako su ovi dosli na vlast ,svaka godina nam je gora od predhodne a bolja od sljedece.

  • radio02:

    Vjerojatno će sada okrivit bivšu vladu...a eto, nema je već 3 godine...podsjećam, kada je Jadranka Kosor bila premijerka, Hrvatska je zabilježila rast BDP-a.