Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak pada

DZS i službeno potvrdio: BDP manji za 0,4 posto

kune, novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10.06.2014.
u 12:00

Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,6%

    Gospodarstvo je i u prva tri mjeseca poslovalo s minusom pa se nastavlja slobodni pad i sužavanje tržišta. BDP na godišnjoj razini iznosio je lani oko 324,5 milijardi kuna. U prvom kvartalu BDP je pao 0,4 posto, a bruto dodana vrijednost pala je za 0,6 posto. Time je potvrđena prva procjena objavljena potkraj svibnja.

Najveći pad zabilježen je u bruto kapitalnim ulaganjima, a za 1,9 posto pala je i potrošnja države. Ipak, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof napominje da mjere samo državnu potrošnju za isplatu plaća i osnovne materijalne troškove. Od većeg pada spasio nas je rast izvoza te pad uvoza koji je primarno zabilježen zbog pada kupovne moći, a time i potrošnje građana.

Puno više indikacija pokazuje pad bruto dodane vrijednosti po kojem je vidljivo da graditeljstvo i dalje strmoglavo pada. Samo u jednom tromjesečju zabilježen je pad od 8,6 posto u odnosu na godinu prije, a veći pad bilježi i sektor poljoprivrede. Rast bilježi sektor intelektualnih usluga.     

>> BDP manji za 0,4 posto, Grčić: Podaci pokazuju oporavak gospodarstva

Ključne riječi

Komentara 18

KA
kafka
15:21 10.06.2014.

"BDP manji za 0,4 posto". . . . . . . . To je dobra vijest - jer mogao bi pad biti još i veći.

KO
korada
13:33 10.06.2014.

... HDZ umirovljenici tamo, HDZ umirovljenici vamo??? ...paraziti tamo, paraziti vamo...Zato nam je ovako.......ajmo potjerat one sa dvojnim......

DU
Deleted user
16:02 10.06.2014.

0.4% u manjku i nije tak strasno . to bi bilo negdje oko 600 milijuna kuna godisnje . ako se zna da je hadeze zamracio kradjom ,lopovlukom, sve u svemu oko 82 milijarde kuna, onda sdp treba biti preko stosto godina na vlasti da bi stigao kradeze,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije