Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li rasti potrošnja?

Pad se može izbjeći samo nekim čudom

17.07.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2014.
u 08:15

Osobnu potrošnju kreiraju krediti i dohoci građana, nijedan segment nije pozitivan

Radnici s najnižim primanjima neće osjetiti najavljeno porezno rasterećenje jer, koliko god to njima zvučalo nerealno ili nepošteno, oni uglavnom i ne plaćaju porez na dohodak. Kad se od nižih primanja izuzmu olakšice za djecu i uzdržavane članove obitelji te osobni odbitak, rezultat je da približno pola milijuna radnika uopće ne plaća porez na dohodak ili je on simboličnih par kuna. Zato u vlasti i spominju 'srednji sloj', ljude s prosječnim primanjima i iznad njih jer oni snose najveći porezni teret pa im smanjenje poreza na plaće može podebljati novčanike za stotinjak i više kuna.

Stabilizacija osobne potrošnje dogodit će se kad Hrvatska vrati 200.000 izgubljenih radnih mjesta. U prethodnom je desetljeću za to trebalo četiri godine uz prosječne stope rasta oko 4%. Na dulji rok, te su nam stope nedostupne pa se naš prirodni rast procjenjuje na 1,5-2%, a to onda znači i sporije otvaranje radnih mjesta.

U nastavku godine trebalo bi se dogoditi čudo da hrvatski BDP ne padne šestu godinu zaredom. Procjene idu i do minusa od jedan posto, a razlozi za ovogodišnje smanjenje dobrim dijelom se nalaze i u sferi potrošnje, kako kod stanovništva tako i države koja mora štedjeti zbog procedure prekomjernog deficita. Glavne odrednice potrošnje stanovništva predstavljaju plaće i krediti.

Opečeni lošim iskustvom iz razdoblja potrošačke groznice, građani zaobilaze banke koliko god mogu i stanovništvo se postojano razdužuje od 2008. godine. U minusu je i raspoloživi realni dohodak koji je vezan uz kretanje zaposlenosti i neto plaće. Prvi ovogodišnji kvartal donio je naznake optimizma, no sve što se kasnije događalo pokazalo je da 'prve laste ne čine proljeće'. Smanjenje poreznog opterećenja na plaće, u tom smislu, mali je impuls za jačanje potrošnje stanovništva, u svakom slučaju poželjan, ali još uvijek nedovoljan da se razbije led.

Suzdržanost od potrošnje dijelom je i psihološka, što se najbolje vidi na tržištu nekretnina, gdje prodaja i dalje stagnira, usprkos znatnom padu cijena. No, iduće će se godine PDV plaćati i na građevinsko zemljište, pa bi ta promjena mogla potaknuti prodaju novih stanova u ostatku godine. Bez obzira na sve te elemente, relevantne institucije očekuju pad osobne potrošnje u ovoj godini od pola postotnog poena, no i lagani oporavak u idućoj godini.

Komentara 25

SP
Spezispezi
09:12 24.08.2014.

Eto vec i ptice na grani znaju sto je problem u drzavi ali ova vlast vjerojatno namjerno to nece ni probati popraviti da nas sto vise iseli po svjetu. Javna uprava ne da je ima duplo previse, ona je i kocnicar razvoja i promjena. Zasto npr.kod nas trebate nekoliko godina za dobiti gradjevnu dozvolu?! Nema dozvole, nema investicija, nema potrosnje, nema radnih mjesta. U normalnim zemljama za to treba nekoliko dana. Zelis raditi i graditi, izvoli radi i gradi i plati sto treba. Kod nas nema sanse, neces majcin sine dok se godinama ne poklonis svakom birokratu u gradu i drzavi. Eto tu je problem.

NV
novo vriijeme
09:23 24.08.2014.

Ovdje se stalno razvlači izmišljena priča da postoji veli broj državnih činovnika što uključuje policiju, zdravstvene radnike, nastavnike, vatrogasce itd. To nije istina, prevelik broj općinskih, gradskih i županijskih činovnika i ovom politikom Lalovca će se kada nestane novac samimi razići. Cijelo vrijeme ti isti uhljebi pokazuju prstom na liječnike, policiju, i nastavnike poput priče ...drž'te lopova. Konačno jedan ministar koji je to shvatio.

PS
Privatni sektor
09:11 24.08.2014.

Uvodenje PDV-a na gradevinsko zemljiste da bi se potaknula prodaja neprodanih stanova...kakva je to strategija? Vatrogasna?... Ajmo rjesiti problem tako sto cemo pomoci onima koji su u zelji za brzom zaradom, bez imalo razmisljanja i analize, izgradili tisuce nefunkcionalni sprlunki za stanovanje...neka propadnu! Jos im treba naplatiti milijunske kazne zbog urbane devastacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije