Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar posao

Atlantic grupa dokaz da se i u krizi može dobro poslovati

'03.03.2011. Zagreb - Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
28.11.2012.
u 19:06

Tedeschiju će sa 307 milijuna eura refinancirati kredite, uz 4,71% kamata

U sjedištu EBRD-a u Londonu u srijedu je održana završna svečanost u povodu ugovora o refinanciranju što ga je Atlantic grupa zaključila s EBRD-om, Međunarodnom financijskom korporacijom IFC i četirima komercijalnim bankama. Riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura, kojom će Atlantic grupa refinancirati postojeće kreditne obaveze po povoljnijim uvjetima, s prosječnom kamatom od 4,71 posto i uz produljenu ročnost. Povoljan je to aranžman ima li se na umu da se i država nedavno zaduživala uz 6 do 7 posto kamata, a kompanije koje su izašle na tržište sa svojim obveznicama došle su do novca uz 6 do 10 posto kamata.

Suma Chakrabarti, čelni čovjek EBRD-a, pohvalio je Atlantic grupu kao jednu od kompanija koja se ističe jasnom vizijom razvoja, ima dobar menadžment te pokazuje da se može dobro poslovati i u uvjetima krize. Povoljni uvjeti refinanciranja zaključeni su nakon što je Atlantic grupa uspješno integrirala svoju veliku akviziciju u Sloveniji, Drogu Kolinsku, a posljednji aranžman s EBRD-om ostat će zapamćen i po tome što je u tom projektu EBRD prvi put sudjelovao s ruskom Sberbankom. Ta je banka jedan od partnera u tom poslu. Sberbank je posredno došla na hrvatsko bankarsko tržište nakon što je u jeku krize kupila austrijsku Volksbanku. Sberbank se spominje i kao mogući kupac Hypo banke.

Suma Chakrabarti istaknuo je da će EBRD i dalje poticati regionalnu suradnju kompanija, pri čemu je kao dobre primjere za to izdvojio Atlantic grupu i Agrokor. Inače, EBRD će u iduće dvije godine u regiju uložiti 30 milijardi eura, pa i u Hrvatsku. Ove bi godine EBRD trebao uložiti u Hrvatsku oko 262 milijuna eura, a nakon Atlantic grupe jedna od većih transakcija bit će ugovor s kupcem sisačke željezare Danielijem jer će EBRD i IFC u željezaru uložiti 100 milijuna eura.

Nadalje, očekuje se i ugovor s Lukom Split od 20 milijuna eura te zaključivanje ugovora s nekoliko banaka – Splitskom, Erste, PBZ i Raiffeisen leasing – preko kojih će ulagati u mala i srednja poduzeća.

Regionalnu orijentaciju vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi pokazao je i simboličnim darom direktoru EBRD-a koji se sastojao od slovenskog crvenog vina, hrvatskog maslinova ulja i srpske šljivovice "Žuta osa".

Komentara 11

Avatar germanicus I
germanicus I
20:13 28.11.2012.

Da nevidim ovu facu mislio bih da se radi o šukeru jer i on se uvijek ovako ushićeno obraćao javnosti kad bi se vratio sa milijardama novih zaduženja!

TE
Televizor
20:57 28.11.2012.

Da znaš čitati saznao bi da se ne radi o novim zaduženjima već o refinanciranju starih. Po povoljnijim uvjetima. Pritom nije mala stvar plaćati kamatu nižu od kamate koju plaća država u kojoj posluješ i u kojoj ti sjedište. Malo ih se može pohvalit tom činjenicom.

BU
BubyZG
17:50 30.11.2012.

@point_of_view Ako netko svake godine digne 100-200 milijuna kredita više za refinanciranje starih kredita, tada zdrav razum govori da je isti svake godine sve DUBLJE u *****. A o 1,5 milijardi eura robe u dućanima - ona ionako nije Agrokorova,a, već od JADNIH dobavljača kojima Todorić plaća i sa preko godinu dana odgode, pretežito kroz kompenzacije ( uz obavezni rabat !!! ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije