Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODILO JE, ALI...

Američki kukuruz i soja još nisu požnjeveni do kraja

harvest
Foto: Reuters
1/2
15.11.2009.
u 17:22

Zbog rekordnog uroda i nepovoljnog vremena, žetva dvije glavne kulture – kukuruza i soje – širom američkom srednjeg zapada ni na pragu zime nije okončana

Kišni listopad donio ja brojne probleme američkim farmerima, koji u mnogim slučajevima još nisu pokupili svoj urod s njiva, a i pored rekordnih prinosa vrlo je dvojbeno hoće li njihova ljetina uopće biti iskoristiva.

Zbog kašnjenja žetve, velika je mogućnost da kukuruz bude pljesnjiv, što znači i neupotrebljiv, i na glavnoj američkoj burzi žitarica u Chicagu (Chicago Board of Trade) špekualcije mijenjaju cijene otkupa budućeg uroda iz sata u sat. SAD proizvode oko 40 % kukuruza u svijetu i 35 % soje, i vodeći su izvoznik obje te žitarice.

Cijena kukuruza je od 1. listopada porasla za oko 15 %, a soja je u porastu za 7 %. Kako će moguća propast žetve kukuruza zbog plijesni utjecati na cijene alternativnih krmiva zasad se još samo nagađa, ali američko ministarstvo poljoprivrede zasad ne predviđa porast cijena hrane zbog teškoća u žetvi. Točne brojke o uspješnosti žetve vjerojatno neće biti poznate sve do duboko u 2010.

Najveći zabilježeni urod soje u povijesti (3.3 milijarde bušela – 89 milijuna tona), i drugi najveći urod kukuruza (12.9 milijardi bušela - 327 milijuna tona), zbog kašnjenja žetve koja se protegla na studeni zadnji put još u prvoj polovici sedamdesetih, nisu radost za uzgajivače nego velika glavobolja. Zbog vlažnog uroda, žetva se dodatno oteže jer kombajne treba svaki čas čistiti od začepljenja. A mokar urod treba posebno sušiti u silosima, za što cijena zna biti više od ukupnog najma za zemljište.

- Bavim se ovim poslom više od 30 godina i još nisam vidio ovakvu godinu – kaže trgovac poljoprivrednim strojevima R. Waldscmidt iz Illinoisa. - Nije neuobičajeno da u nekoj godini bude toliki urod, ili vlažni uvjeti, ili sorta koja je malo podložnija plijesni, ili malo više vlage u urodu, ali ove godine se skupilo sve to skupa.

Nakon što je protekli tjedan vrijeme bilo vedro, žetva je ponovo krenula punom parom, ali uz stalno ćišćenje strojeva, i do drugog tjedna u studenom pokupljeno je 79 % soje. No, farmeri nisu sigurni hoće li oni i njihovi strojevi izdržati do kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije