Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Agrokora

Visoki trgovački sud odbacio žalbu Sberbanke

Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
11.09.2017.
u 16:48

Visoki trgovački sud odbacio je žalbu Sberbanke i potvrdio odluku Trgovačkog suda da je posljednji model kreditiranja Agrokora u skladu sa zakonom.

Visoki trgovački sud odbacio je žalbu Sberbanke i potvrdio odluku Trgovačkog suda da je posljednji model kreditiranja Agrokora u skladu sa zakonom. Ruska banka je naime htjela dokazati da model roll up-a, prema kojem svi koji su sudjelovali u kreditiranju imaju u istom omjeru pravo na povrat starog duga, nije u skladu sa zakonom. 

Iznosi se to u najnovijem izvješću koncerna koji se svaki mjesec predaje Ministarstvu gospodarstva. Izvješće pokazuje da je srpanj donio bolje poslovanje u svim segmentima Agrokora. 

Konzum bilježi nastavak pozitivnog financijskog trenda

Maloprodaja, prije svega Konzum, bilježi nastavak pozitivnog financijskog trenda, kao i porast i oporavak broja kupaca i vrijednosti prosječne košarice. Iako su razine zaliha također stabilizirane, pregovori s dobavljačima i dalje traju, a kako bi došle na razine prijašnjih godina. I tvrtke unutar segmenta prehrane (Ledo, Jamnica, Zvijezda..)imaju bolje rezultate poslovanja, pa sve bilježe bolju operativnu dobit. U segmentu poljoprivrede sve kompanije (Belje, PIK Vinkovci, Vupik...) bilježe uspješne žetve s rekordnim prinosima, pogotovo pšenice, a nastavljeno je i otkupljivanje uz redovna plaćanja svih kooperanata. 

Prema nerevidiranim i nekonsolidiranim podacima za sedam mjeseci operativna dobit je 310 milijuna kuna veća u odnosu na šest mjeseci ove godine. Tako je od 738 milijuna operativne dobiti u sedam mjeseci, čak  310 milijuna ostvareno u srpnju. S lanjskom godinom usporedbe nisu još moguće, jer se čeka izvješće revizije. Kredit iz lipnja stabilizirao je situaciju, a da do toga nije došlo prije sezone, vrijednost koncerna bila bi ugrožena. Iz tog kredita 994 milijuna kuna potrošeno je upravo za operativno poslovanje.

Iz kredita je u cijelosti isplaćen stari dug za 2450 mikro dobavljača, obrta i OPG-ova

Iz kredita je i u cijelosti isplaćen stari dug za 2450 mikro dobavljača, obrta i OPG-ova, u iznosu od 151,5 milijuna kuna. U drugoj skupini su mali, srednji i veliki dobavljači, njih ukupno 2426, kojima će se prema procjenama isplatiti 603 milijuna kuna.

U izvješću se napominje kako u sklopu novog financijskog aranžmana postoje ograničenja u davanju zajmova povezanim društvima Agrokora koji nisu jamac za posljednji kredit, a trenutačno je takav slučaj s Tiskom, pa zato još uvijek nisu osigurana sredstva za plaćanje Tiskovih dobavljača iz novog financiranja. Novi kredit dogovoren je po roll up modelu, koji je omogućen i dobavljačima u iznosu od 50 milijuna eura. Do 25. kolovoza njih 305 je izrazilo interes da sudjeluje u roll up-u. 

Komentara 11

BA
babovac
17:11 11.09.2017.

Mega banda.

SI
sidraš
17:38 11.09.2017.

Tako se radi sa Rujama. Daju nam milijarde a mi im uveli sankcije. Sad će Kolinda od Putina donijeti još koju milijardu. Ruje su pravi mazohisti.

TO
tolitol
17:17 11.09.2017.

I sad neka netko kaže da nam je sudstvo neovisno. Tko će ovdje ulagati ako je ovo pokazatelj pravne sigurnosti ovdje? Lustracija je jedini odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije