Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Agrokor prodao 400 milijuna eura obveznica uz 10 posto kamata

Ivica Todorić
Boris Ščitar
01.12.2009.
u 17:27

Prikupljeni novac tvrtka će iskoristiti da bi prijevremeno iskupila ranije izdane obveznice te smanjila neke druge financijske obaveze, pa bi ukupna zaduženost Agrokora trebala ostati na 8,3 milijarde kuna.

ZAGREB - Ovo je senzacionalno, ovo je fantastična priča, izuzetan uspjeh. Postigli smo nešto što ni mnoge države nisu, u izuzetno teškim okolnostima na međunarodnom tržištu uspješno smo plasirali 400 milijuna eura korporativnih obveznica uz 10 posto kamata, kazao je Ivica Todorić vlasnik Agrokora na konferenciji za novinare povodom plasmana obveznica. 

Todorić je okružen cijelom upravom Agrokora i uz prisustvo Franje Lukovića predsjednika uprave Zagrebačke banke rekao da plasman obveznica govori o velikoj vrijednosti kompanije, te ga je predstavio kao priznanje tvrtki, menađerima i zaposlenicima kojih je oko 40 tisuća.

- I cijena je odlična, i visoka je i nije, s obzirom na okolnosti. Moram reći kako su  domaći ulagači kupili oko 20 posto izdanja, a interes je bio puno veći, rekao je Todorić ne želeći govoriti o postignutom diskontu

Prikupljeni novac tvrtka će iskoristiti da bi prijevremeno iskupila ranije izdane obveznice te smanjila neke druge financijske obaveze, pa bi ukupna zaduženost Agrokora trebala ostati na 8,3 milijarde kuna.

Plasman Agrokorovih obveznica pratile su dosta šarolike procjene koju će cijenu Ivica Todorić platiti da bi došao do kapitala - od optimističnih 7,5 posto pa sve do pesimističnih 11 posto, koje su se pokazale realnijima. Pesimističnije varijante iznošene su prije nego što je stigla vijest o bankrotu Dubaija i u pravilu su dolazile iz anonimnih bankarskih krugova što je vjerojatno trebalo poslužiti kao pritisak na Todorića da ponudi što veće prinose.

Međutim, u prvim komentarima naglasak se stavljao na uspjeh plasmana i činjenicu da je na financijski nesigurnom tržištu Todorić skupio 400 milijuna eura, a ne na visoke dvoznamenkaste prinose koji bankama sigurno idu na ruku.

- Očekivao sam cijenu oko 10 posto jer ona reflektira povećane makroekonomske rizike u Hrvatskoj, a šok iz Dubaija imao je tek neznatan utjecaj, kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

- Za domaće tržište 10 posto i nije puno jer se kamate poduzećima kreću i po 12 i 13 posto - komentira ekonomist Ante Babić koji "krivca" za skup kapital ne traži u Todorićevu dvorištu i bilancama njegove kompanije nego na Markovu trgu.

- Budući da se država nedavno zadužila u Americi uz 7 posto i još je na tu kamatu kupcima obveznica dala 3 posto diskonta, tada se ni privatni sektor nije mogao zadužiti jeftinije od 10 posto. Kamate su odraz prevelike državne potrošnje, te će i dalje ostati visoke jer prijedlog proračuna za 2010. godinu ne donosi nikakvu promjenu - kaže Ante Babić.

Ekonomisti vjeruju da nakon Todorićevih 10 posto idućih mjeseci nitko drugi ne treba računati s cijenom duga nižom od 10 ili 11 posto, ako se odluči na prodaju korporativnih vrijednosnih papira.

- Da je Vlada smanjila proračun 10 do 15 milijardi kuna i kamate bi bile niže - zaključuje Babić. U prilog tezi o povoljnom Agrokorovu aranžmanu Zdeslav Šantić navodi primjer HAC-a koji se nedavno, uza sva državna jamstva, zadužio uz 9 posto prinosa. Hrvoje Jozanović, fond-menadžer PBZ investa, kaže da će afere vezane uz državne sustave nepovoljno utjecati na buduće plasmane.

- Investitori su obveznice koje su izdala državna poduzeća često smatrali jednako ili približno jednako rizičnim kao i državne, što će se u budućnosti promijeniti i tražit će se viši prinos - kaže Jozanović.

Ključne riječi

Komentara 10

KE
keketz
18:07 01.12.2009.

Prognoziram još jedno dvije godine rada, a onda kad sve te silne obveznice dođu na naplatu, pa-pa....

RI
riise
18:19 01.12.2009.

Općenito govoreći \"premije rizika\" s aspekta investitora rastu, jer se javne financije, globalno, pogoršavaju. U razvijenim zemljama većinom zbog spašavanja banaka dok u zemljama kao Hrvatska zbog drastičnog smanjenja gospodarskog rasta i pada prihoda od poreza...Točno je da su investitorii vrlo lošim ocijenili neuspjehe Vlade Grčke u smanjivanju javne potrošnje unatoć proračunskom deficitu koji će 2009.g. doseći 12% BDP-a...

DU
Deleted user
21:22 01.12.2009.

Zaključak može biti samo jedan: sve te eure + 10% ćemo platiti mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije