Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAK-ova anketa

Vozači nezadovoljni stanjem kolnika, no štete ne prijavljuju

cesta
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.04.2014.
u 16:41

Čak 76 posto anketiranih vozača na udarnim je rupama oštetilo auto, no malo njih to je i prijavilo

Većina ispitanika HAK-ove internetske ankete pokazala je veliko nezadovoljstvo stanjem kolnika na lokalnim prometnicama, izvijestio je danas HAK.

U anketi su sudjelovala 954 sudionika, od kojih su 69 posto činili ljudi u dobi između 26 i 45 godina. Stanje lokalnih i županijskih prometnica 72 je posto ispitanika ocijenilo lošim ili vrlo lošim, a čak 83 posto ocijenilo je kako je trenutačno stanje lokalnih prometnica po pitanju brojnosti udarnih rupa također loše i vrlo loše.

Osim toga, ispitanici smatraju da se broj udarnih rupa na prometnicama u mjestu njihova stanovanja povećao u posljednje tri godine. Pri tome je u protekle dvije godine čak 76 posto anketiranih vozača na udarnim rupama oštetilo neki od dijelova podvozja automobila, no tek mali broj njih (16 posto) prijavio je uočene rupe na cesti. Češće ih prijavljuju stariji sudionici i sudionici iz kontinentalne Hrvatske, a najmanje oni iz Slavonije. Oni koji ih ne prijavljuju to uglavnom čine jer ne znaju kome i kako se obratiti.

Dok su kritični prema stanju kolnika, opću opremljenost cesta ispitanici bolje percipiraju. Dobrom ili vrlo dobrom ocjenom 52 posto sudionika ocjenjuje stanje vidljivosti horizontalne signalizacije. Jednake ocjene, ali za osvijetljenost prometnica daje 58 posto, a za stanje prometnih znakova čak 68 posto anketiranih. Ovakve relativno dobre ocjene stanja prometnih znakova dijelom proizlaze iz činjenice da su na pitanja odgovarali žitelji urbanih sredina, uglavnom iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije (43 posto) gdje je u proteklom razdoblju obnovljena i bitno proširena vertikalna signalizacija, javlja HAK.

 

>> HAK: Ovo su najbolje ljetne gume

Jeste li zadovoljni stanjem kolnika u Hrvatskoj?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije