Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompenzacije

Vlada Zagrebu zabranila dizanje prireza iznad sadašnjih 18 posto

Slavko Kojić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.11.2014.
u 07:15

Županije, gradovi i općine zbog izmjena poreza na dohodak gube 1,8 milijardi kuna. Vlada im vraća otprilike pola iznosa

Vlada je donijela set kompenzacijskih mjera kako bi, barem donekle, obeštetila županije, gradove i općine koje će zbog izmjena poreza na dohodak iduće (i svake druge) godine izgubiti oko 1,8 milijardi kuna. Neki procjenjuju da će gubitak “lokalaca” biti i veći, čak i više od dvije milijarde kuna. Najveći gubitnik je, dakako, financijski najjači grad – Zagreb.

U Gradskoj upravi izračunali su da će izgubiti oko 840 milijuna kuna ili 12 posto gradskog proračuna. Vlada Zorana Milanovića jučer je “zabila” još jedan klin u zagrebačke financije jer je zakonom ograničila maksimalni prirez u Zagrebu sa 30 na 18 posto. Budući da je već i sada prirez u glavnom gradu 18 posto, to znači da zagrebačka gradska uprava, čak i da hoće, više ne može povećati prihode povećanjem stope prireza. Zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić (na slici) očekuje od Vlade oko 300 milijuna kuna kompenzacije.

– Moja je ideja da bi sto posto poreza na dohodak trebalo ostaviti jedinicama lokalne samouprave. Tada bi Zagreb mogao ukinuti prirez – kaže Kojić.

Vlada je izmijenila Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave tako da će povećati udio gradova i općina u podijeli prihoda od poreza na dohodak sa 56,5 na 60 posto. Udjel Grada Zagreba povećava se sa 72,5 na 76,5 posto. Vlada će tako gradovima “vratiti” 400 milijuna. Vlada će sa 60 milijuna kuna obeštetiti i županije kojima udio u podjeli prihoda od poreza na dohodak diže sa 16 na 16,5 posto. Gradove i općine Vlada će s dodatna 232 milijuna obeštetiti i povećanjem njihova udjela u prihodima od poreza na promet nekretnina sa 60 na 80 posto. Vlada se odriče i 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak, a tih 180 milijuna kuna ići će u novi Fond za sufinanciranje projekata EU. Dakle, gradovi i općine moći će umjesto vlastitog novca koristiti sredstva iz tog fonda za sufinanciranje EU projekata na svom području.

Komentara 12

QQ
qqriqrac
10:20 14.11.2014.

Država sebi uzme 2 milijarde kuna od lokalaca i zabrani im dizati prirez. Borba za Zagreb.

TB
Toni broo
10:59 14.11.2014.

Milanovićeva vlada ima rupu u proračunu 21 milijardu kn i cilj ove mini porezne reforme je osiromašiti lokalne blagajne da i one budu u jadnom stanju kao i državna blagajna. Milanović uništava Hrvatsku.

ĆA
ćaćaća
11:35 14.11.2014.

tkz manjina je preuzela hr medije preuzela politiku nevladine organizacije i sad još i zagreb..teška ugroženost..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije